Sałata

salata

Sałata

Sałata to warzywo znane od stuleci. Ze względu na zawartość cennych składników mineralnych oraz licznych witamin jest bardzo cenionym warzywem w naszych kuchniach. Znanych jest wiele odmian sałaty różniących się od siebie wyglądem, smakiem i kolorem liści.

Stanowisko

stanowisko icon

Sałata nie ma zbyt dużych wymagań glebowych. Dobrze rośnie na glebach ciepłych, przepuszczalnych i próchnicznych. Roślina ta również nie ma również dużych wymagań co do temperatury. Jest odporna na niskie temperatury. Najbardziej odpowiada jej stanowisko słoneczne lub lekko zacienione.

Wymagania

wymagania icon

Sałata nie ma zbyt dużych wymagań pokarmowych. Warto jednak przed wysadzeniem rozsady dostarczyć roślinom niezbędnych składników w postaci obornika lub nawozu mineralnego. Ważne w uprawie sałaty są zabiegi pielęgnacyjne, a przede wszystkim usuwanie chwastów i spulchnianie gleby. Najważniejsze jednak jest utrzymanie odpowiedniego poziomu wilgoci. Zbyt duża ilość wody może doprowadzić do pojawienia się chorób grzybowych na liściach.

Najczęściej występujące choroby:

choroba icon

Mączniak rzekomy sałaty (Bremia lactucae) – powszechnie występująca choroba sałaty. Na liściach jasne plamy, które wraz z upływem czasu stają się ciemniejsze. Na dolnej stronie liści dostrzec możemy biały nalot zarodników. W warunkach podwyższonej wilgotności powietrza liście mogą gnić. Aby skutecznie zapobiegać chorobie ważne jest zachowanie odpowiednich warunków wilgotnościowych, a w przypadku wystąpienia choroby można zastosować odpowiednie fungicydy zwracając uwagę szczególnie na okres karencji.

Najczęściej występujące szkodniki:

szkodniki icon

Ślimaki (różne gatunki) – żerując na sałacie wygryzają w liściach otwory, a pośrednio także zanieczyszczają rośliny swoimi odchodami. Możemy je zwalczać używając różnego rodzaju pułapek lub środków ochrony roślin, moluskocydów.

Zapisz się do newslettera i pobierz bezpłatne poradniki!