Rukola

Rukola.jpg

Rukola

RUKOLA (Eruca sativa) znana jest także jako rokietta siewna. To jedno z najszybciej rosnących warzyw. Jest tak mało wymagająca, że nawet w polskim klimacie plonuje dwa razy w roku (wiosną i jesienią). Poza tym łatwo się sama rozsiewa. Jadalną częścią rukoli są głównie liście, a także kwiaty i młode pędy kwiatowe. Nadają się zwłaszcza do sałatek, zapiekanek, dań kuchni śródziemnomorskiej, koktajli warzywnych. Nasion zaś można używać np. do robienia domowej musztardy. Przez wieki nasiona rukoli były uważane za afrodyzjak. Rukola ma charakterystyczny, mocny aromat z nutą rzodkiewek i gorczycy (jest z nimi spokrewniona). Przyrządzone z nią dania apetycznie pachną.

Stanowisko

stanowisko icon

Rukolę można siać w gruncie, donicach na balkonie oraz nieogrzewanych tunelach foliowych i szklarniach. Bardzo dobrze znosi przymrozki. To warzywo szybko rosnące. W gruncie nie należy siać rukoli obok rzodkiewek i rzodkwi. Mają bowiem wspólnego szkodnika – pchełkę ziemną (wygryza dziury w liściach). W uprawie doniczkowej pchełki ziemne nie sprawiają problemów.

Wymagania

wymagania icon

Pierwszy termin siewu rukoli to wiosna – marzec i kwiecień, zaś drugi to koniec lata – sierpień oraz pierwsza połowa września. Rukola z siewu wiosennego, jeśli nie trafi na talerz, zakwita i zawiązuje mnóstwo nasion. Można je zebrać i posiać pod koniec lata. W ten sposób zbiory rukoli są podwójne.
Nasiona rukoli są drobne jak mak. Sieje się je w rzędach albo rzutowo. Jeśli wzejdą zbyt gęsto, siewki trzeba przerwać. Wyrywa się je z korzeniami i przeznacza np. na sałatki.
Rukola nie potrzebuje zasilania w czasie wzrostu. Jeżeli ziemia jest mało żyzna, przed siewem warto ją wzbogacić kompostem albo innym naturalnym nawozem, jak np. Biohumus Max do Ziół.
Rukola rośnie tak szybko, że już po 3-4 tygodniach można ją zrywać i przeznaczać do jedzenia. W pierwszej kolejności wyrywa się z korzeniami rośliny rosnące zbyt gęsto. Starszym, rozrośniętym rukolom można obcinać pojedyncze liście albo też wyrywać je z korzeniami. Najsmaczniejsze są młode, nie w pełni wyrośnięte liście. Gdy rukola zakwita, liście stają się twardsze, mniej smaczne.

Najczęściej występujące choroby:

choroba icon

Mączniak rzekomy - tworzą się nierównomierne plamy, które stopniowo powiększają się i wykruszaj doprowadzając do powstawania charakterystycznych spękań.

Kiła kapustnych - rozwojowi choroby sprzyja duża wilgotność i ciepła pogoda. W efekcie porażenia na zgrubieniach rzodkiewki powstają narośla, a liście wiotczeją i stopniowo zamierają.

Czerń krzyżowych - powoduje początkowo szarawe lub ciemniejsze przebarwienia na skórce rzodkiewki. Objawy te w późniejszym czasie mogą pokrywać większą powierzchnię zgrubienia.

Najczęściej występujące szkodniki:

szkodniki icon

Śmietka kapuściana - larwy pojawiają się w maju i wgryzają się do środka zgrubień rzodkiewki.

Pchełki - żerowaniu szkodników sprzyja ciepła i sucha pogoda. Wygryzają niewielkie otwory w liściach, co przy masowym występowaniu może doprowadzić do zamierania nawet całych roślin.

Powiązane problemy Powiązane rośliny  
mączniak prawdziwy, mszyce, szara pleśń kapusta, sałata, rzodkiewka, szpinak, portulaka warzywna  

Zapisz się do newslettera i pobierz bezpłatne poradniki!