wczytaj kolejne Wczytaj kolejne

Ochrona warzyw przed chorobami

Uprawy warzyw narażone są na ataki patogenów chorobotwórczych już od chwili, gdy są maleńkimi siewkami. Wystarczy grzyb będący odpowiedzialny choćby za zgorzel siewek, a wszystkie te maleństwa, które w niedalekiej przyszłości miały zostać dorodnymi buraczkami, kapustą, sałatą czy brukselką zginą w ciągu jednej doby. Dlatego bardzo ważna jest odpowiednia pielęgnacja warzyw od nasionka aż do zbiorów. Zanim więc nasiona zostaną oddane ziemi, dobrze jest je wcześniej zaprawić. Wystarczy słoiczek mączki bazaltowej i wsypanie do niego nasion. I taka mieszanka umieszczona w podłożu już ogromnie zwiększa szanse na to, że siewki zmienią się w dorodne warzywa. Podlewanie i opryskiwanie młodych sadzonek preparatem Pokrzywa stymulator wzrostu będzie stymulowało i wzmacniało każde warzywo, dlatego warto go systematycznie stosować. Dobrze jest również systematycznie podlewać pokrzywą wszystkie uprawy w zasadzie aż do zbiorów.
Doskonałym preparatem do stosowania w ramach profilaktyki, ale również jako środek zwalczający całe mnóstwo chorób grzybowych i bakteryjnych jest dopuszczony do stosowania w uprawach ekologicznych
Miedzian® 50 WP lub Miedzian® Extra 350 SC.
Sztandarowymi uprawami w warzywniku są uprawy pomidorów, ogórków i ziemniaków. I każdy wie, jakie spustoszenie może uczynić zaraza ziemniaczana w pomidorach. Dlatego warto stosować zapobiegawczo, ale również interwencyjnie
Revus 250 SC, który świetnie sobie z tą zarazą poradzi. Mączniak prawdziwy należy do tak zjadliwych chorób, że uprawę ogórków potrafi unicestwić w ciągu kilku dni. Warto więc stosować opryski profilaktyczne środkiem Topas® 100 EC, który uratuje uprawę ogórków. W razie wystąpienia choroby, jeśli zostanie użyty wystarczająco szybko, zniszczy chorobę.
By chronić warzywa przed atakami chorób ważne jest systematyczne odchwaszczanie upraw, walka ze szkodnikami, które tak jak np. mszyce nie tylko uszkadzają rośliny, ale również przenoszą choroby. Ważne jest również systematyczne nawożenie, które sprawia, że warzywa są silniejsze, przez co bardziej odporne na choroby.

Zapisz się do newslettera i pobierz bezpłatne poradniki!