Fasola

fasola

Fasola

Fasola jest warzywem strączkowym charakteryzującym się dużą zawartością białka, soli mineralnych i witamin . Dostarcza również kwasu foliowego. Uprawianych jest wiele odmian fasoli, które znajdują zastosowanie w przemyśle spożywczym.

Stanowisko

stanowisko icon

Fasola dobrze rośnie na glebach ciepłych, przepuszczalnych i próchnicznych. Najlepiej udaje się na glebach o odczynie obojętnym. Fasola ma duże wymagania cieplne. Jest wrażliwa na niskie temperatury i dlatego siejemy ją do gruntu jak minie groźba wiosennych przymrozków.

Wymagania

wymagania icon

Fasola nie ma zbyt dużych wymagań pokarmowych. Warto jednak przed jej siewem zasilić glebę nawozem mineralnym lub kompostem. Również w trakcie wegetacji fasolę można zasilić nawozami potasowymi i fosforowymi, bowiem ich niedobór może przyczynić się do zmniejszenia plonu . Do dobrego rozwoju fasola potrzebuje także odpowiedniej ilości wody. Największej ilości wody potrzebuje podczas kwitnienia i wiązania strąków. Jeśli w tym czasie występuje zbyt mała ilość opadów koniecznie jest podlewanie roślin. Ważnym zabiegiem pielęgnacyjnym po wysiewie nasion jest dokładne odchwaszczanie plantacji. Chwasty usuwamy ręcznie albo za pomocą herbicydów. W przypadku odmian pnących musimy zapewnić roślinom podpory, po których rośliny będą się pięły.

Najczęściej występujące choroby:

choroba icon

Antraknoza fasoli (Colletotrichum lindemuthianum) – groźna choroba fasoli, która objawia się ciemnymi plamami na liściach, pędach i strąkach. Plamy na pędach są wydłużone, natomiast na liściach i na strąkach są zagłębione. Silne porażenie może doprowadzić do zlewania się plam ze sobą oraz do porażenia nasion w strąku. Wysoka wilgotność sprzyja rozwojowi choroby. Szara pleśń (Botrytis cinerea) - grzyb poraża kwiaty, liście i strąki fasoli. Na porażonych częściach rośliny występują plamy, które pokrywają się szarym, pylącym nalotem zarodników. Silnie porażone strąki mogą gnić. Aby zapobiec chorobie należy unikać dużego zagęszczenia roślin i nadmiernej wilgotności. W przypadku wystąpienia choroby można zastosować środki ochrony roślin.

Najczęściej występujące szkodniki:

szkodniki icon

Strąkowiec fasolowy (Acanthoscelides obtectus) – bardzo groźny szkodnik fasoli. Szkodliwe są larwy żerujące wewnątrz nasion. Przez pewien czas nie widać objawów żerowania. Z czasem pojawiają się w nasionach otwory, przez które z nasion wychodzą chrząszcze. Widać również w nasionach wygryzione przez larwy zagłębienia.

Zapisz się do newslettera i pobierz bezpłatne poradniki!