Mięta pieprzowa

Mi%C4%99ta+pieprzowa.jpg

Mięta pieprzowa

MIĘTA PIEPRZOWA (Mentha piperita) – to bylina o twardej, owłosionej i rozgałęzionej łodydze. Wydziela charakterystyczny zapach. Dorasta do ok. 25 cm. Jej liście są jajowate. Kwiatostan tworzy kłosy i główki. Kwiaty są drobne i kwitną na fioletowo od lipca do września. Owoc wytwarza się rzadko. Miętę pieprzową uprawia się wyłącznie z sadzonek uzyskanych przez podział kęp lub odnóżek, wiosną lub jesienią. Umieszcza się je na głębokości 5-8 cm, co 10-12 cm, rozstaw rzędów 30-40 cm. Wiosną zaleca się dokonanie sanitarnego przycięcia. Zbiór: dwa razy w roku, VI i VIII/IX.

Stanowisko

stanowisko icon

Mięta najlepiej rośnie na glebach zasadowych i lubi półcień.

Najczęściej występujące choroby:

choroba icon

Mączniaki - na całej powierzchni tkanek rozwijających się z porażonych pąków pojawia się biały mączysty nalot. Silne porażenie liści hamuje ich wzrost, a następnie prowadzi do deformacji i zasychania. Skuteczne preparaty to: Topsin M 500 SC.

Najczęściej występujące szkodniki:

szkodniki icon

Mszyce - żerowanie powoduje zwijanie się liści oraz skręcanie całych pędów. Szkodnik wydziela duże ilości spadzi która zanieczyszcza pędy i owoce. Zwalczanie natychmiast po zauważeniu pierwszych objawów preparatami: Agricolle Spray, Emulpar 940 EC, Mospilan 20 SP, Karate Zeon 050 CS.

Zapisz się do newslettera i pobierz bezpłatne poradniki!