Rzodkiewka

Rzodkiewka+(2).jpg

Rzodkiewka

RZODKIEWKA (Raphanus sativus) - częścią jadalną jest zgrubiały korzeń oraz młode listki. Warzywo to swą popularność zawdzięcza nie tylko oryginalnemu smakowi, ale także atrakcyjnemu wyglądowi. Rzodkiewka jest bogata w sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoten oraz witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6), C i kwas cytrynowy. Korzytnie wpływa na procesy krwiotwórcze w organiźmie. Stosowana jest także w dietach odchudzających. Źródłem wielu witamin i składników mineralnych są także listki i łodyżki. W uprawie występuje wiele odmian rzodkiewki, różniących się ostrością smaku, wielkością oraz kształtem i kolorem.

Odmiany polecane do uprawy amatorskiej to:
- 'Carmen' - karminowoczerwona, okrągła, łagodna w smaku, odporna na pękanie.
- 'Krakowianka' - czerwona z białym końcem, odporna na parcenie.
- 'Mila' - cylindryczne, biało-czerwona, odporna na parcenie.
- 'Opolanka' - bardzo plenna, zgrubienia długocylindryczne, szkarłatne.
- 'Silesia' - wydłużona, walcowata, karminowa, odporna na parcenie.
- 'Sopel Lodu' - wydłużona, biała, późna.
- 'Warta' - cylindryczna, szkarłatnoczerwona z białym końcem, odporna na parcenie.

Stanowisko

stanowisko icon

Rzodkiewka wymaga stanowisk nasłonecznionych, gleb lekkich, zasobnych, przepuszczalnych, o niskiej zawartości azotu.

Wymagania

wymagania icon

Rzodkiewkę można wysiewać do gruntu od wczesnej wiosny do końca okresu wegetacji. Zalecana rozstawa dla uprawy rzodkiewki wynosi od 10 do 20cm między rzędami i od 2 do 4cm w rzędach. Rzodkiewkę należy podlewać regularnie, ale niezbyt obficie. Nieregularne podlewanie może powodować pękanie korzeni, zaś zbyt obfite przerost liści kosztem rozwoju korzeni. Zbiory rzodkiewki są możliwe już po 3-4 tygodniach od siewu. Rzodkiewki pozostawione zbyt długo w gruncie mogą parcieć, dlatego lepiej je zbierać gdy tylko dojrzeją.

Najczęściej występujące choroby:

choroba icon

Mączniak rzekomy - tworzą się nierównomierne plamy, które stopniowo powiększają się i wykruszaj doprowadzając do powstawania charakterystycznych spękań.

Kiła kapustnych - rozwojowi choroby sprzyja duża wilgotność i ciepła pogoda. W efekcie porażenia na zgrubieniach rzodkiewki powstają narośla, a liście wiotczeją i stopniowo zamierają.

Czerń krzyżowych - powoduje początkowo szarawe lub ciemniejsze przebarwienia na skórce rzodkiewki. Objawy te w późniejszym czasie mogą pokrywać większą powierzchnię zgrubienia.

Najczęściej występujące szkodniki:

szkodniki icon

Śmietka kapuściana - larwy pojawiają się w maju i wgryzają się do środka zgrubień rzodkiewki.

Pchełki - żerowaniu szkodników sprzyja ciepła i sucha pogoda. Wygryzają niewielkie otwory w liściach, co przy masowym występowaniu może doprowadzić do zamierania nawet całych roślin.

Zapisz się do newslettera i pobierz bezpłatne poradniki!