Brzoskwinia

brzoskwinia

Brzoskwinia

Brzoskwinia (Persica Mill.) – to drzewa lub krzewy zaliczane do rodzaju Prunus. Drzewa te pochodzą z Chin gdzie w starożytności były bardzo rozpowszechnionymi roślinami ozdobnymi. Brzoskwinie były i są sadzone w ogrodach ze względu na bardzo duże walory smakowe jak i ozdobne. Do Europy ściągnęli je Rzymianie i to oni byli pierwszymi hodowcami tych smacznych owoców na naszym kontynencie. Rośliny te posiadają najczęściej liście lancetowate o błyszczącej zielonej delikatnej poświacie. Co do kwiatów to pojawiają się one przed wytworzeniem liści i są koloru białego, różowego lub czerwonego. Owoce to jadalne duże, soczyste pestkowce o zmiennej kolorystyce zmieniającej się wraz z ze wzrostem oraz dojrzewaniem od koloru zielonego do brązowo czerwonego. Cały pestkowiec pokryty jest delikatnym meszkiem. Najsmaczniejsze owoce dorastają do wielkości dużego jabłka i pochodzą z terenów o klimacie zdecydowanie ciepłym. Owoce są szczególnie bogate w witaminy ( A, C, PP, B1, B2 ). Oprócz tego zawierają dość duże ilości wapnia, żelaza i magnezu. Co do walorów żywieniowych to są to owoce przyswajalne oraz lekko strawne a ich skład ułatwia lepsze trawienia żołądka. Ze względu na zasadotwórczy odczyn tych owoców zaleca się jeść te owoce przez osoby chore na nerki. Dla Pań chcących mieć cerę brzoskwiniową polecamy maseczki ze świeżych, pokrojonych owoców. Najczęściej spotykane odmiany w naszych ogrodach to Amsden, Minionka Wielka, Minionka Wielka Wczesna, Halego, Elberta.

Stanowisko

stanowisko icon

Brzoskwinie to przede wszystkim rośliny klimatu łagodnego, ciepłego bardzo wrażliwe na niskie temperatury a w szczególności na wiosenne przymrozki kiedy mamy już wykształcone pierwsze kwiaty. Na naszych ogrodach, działkach drzewa wysadzamy w miejscach osłoniętych tam gdzie jest cieplej i nie ma tak dużych różnic temperaturowych dnia do nocy. Nie należy także wysadzać brzoskwiń w zagłębieniach terenu gdzie powstają tzw. zastoiska powietrza powodujące przemrożenia całych pni. Miejsca nasadzeń powinny być osłonięte od wiatru jednak należy pamiętać, iż drzewo to nie znosi zacienienia.

Wymagania

wymagania icon

Jest to roślina o dużych wymaganiach glebowych oraz klimatycznych a wszystko jest to uwarunkowane jej „delikatnością” czyli brakiem odporności na wszelkiego rodzaju zimowe i wiosenne przemrożenia. Brzoskwinia bardzo dobrze rośnie i owocuje na glebach ciepłych oraz żyznych zarówno w składniki mineralne ( makro i mikroskładniki ) oraz w części próchniczne. Oczywiście stanowiska te powinny być dobrze zaopatrzone w wodę. Jednak woda gruntowa nie może znajdować się blisko powierzchni. Musimy też zwrócić uwagę na zlewność gleby aby wybrane miejsce do sadzenia nie składało się z gleb gliniastych a więc ciężkich i zimnych. Co do prowadzenia nowych nasadzeń na naszych ogrodach to najczęściej wysadzamy szczepione odmiany brzoskwini. Możemy też sami wysiewać pestki z najdorodniejszych owoców naszych odmian najlepiej rosnących w naszym ogrodzie. Co do nawożenia to brzoskwinie wymagają systematycznego ale nie zbyt intensywnego nawożenia mineralnego w zakresie aplikacji azotu ( N ), fosforu ( P ) oraz potasu ( K ) dla lepszego i obfitego owocowania. Do nawożenia możemy wykorzystać także nawożenie naturalne obornikiem lub kompostem. Co do formowania i cięcia koron drzew to koronie brzoskwini nadajemy kształt pusty w środku, konary mają być równomiernie rozprowadzone a stąd równomiernie oświetlone czyli tworzymy tzw. koronę kotłową. Taki typ korony gwarantuje nam bardzo duży dostęp światła a więc najlepsze wybarwienie, wzrost oraz soczystość owoców. Brzoskwinie tniemy corocznie.

Zapisz się do newslettera i pobierz bezpłatne poradniki!