W jaki sposób uprawiać i pielęgnować pietruszkę?

Pietruszka należy do chętnie uprawianych warzyw w naszym kraju. Warzywa te cenione są przede wszystkim ze względu na swój niepowtarzalny smak i aromat oraz szerokie zastosowanie w kuchni. W uprawie występują liczne odmiany różniące się m.in. zastosowaniem (odmiany korzeniowe i liściowe). Aby cieszyć się smakiem pietruszki z własnej uprawy należy jednak pamiętać o odpowiednich zabiegach pielęgnacyjnych, które należy wykonać we właściwym terminie.

W jaki sposób uprawiać i pielęgnować pietruszkę?

1. Czym charakteryzuje się pietruszka?

Skąd pochodzi pietruszka?

Pietruszka zwyczajna (Petroselinum crispum) to gatunek rośliny dwuletniej z rodziny selerowatych (Apiaceae). Dziko rośnie na półwyspie Apenińskim i Bałkanach, w północno-zachodniej Afryce i na Wyspach Kanaryjskich. Ponadto występuje zdziczała w całej Europie, Ameryce, Afryce, Nowej Zelandii, Australii i Japonii. Z kolei w ogrodach przydomowych jest chętnie wysiewaną rośliną uprawną. W wyniku pracy hodowców otrzymano liczne odmiany uprawne różniące się m.in. m.in. wczesnością czy zastosowaniem (odmiany korzeniowe i liściowe).

Jak wygląda pietruszka?

Pietruszka w pierwszym roku tworzy przyziemną rozetę liści i palowy korzeń o funkcji spichrzowej. Jest on najczęściej barwy białej, o zwartym, twardym miąższu. Skład olejku eterycznego z korzeni jest prawie identyczny jak w przypadku liści. Połyskujące, odziomkowe liście pietruszki w zarysie trójkątne są potrójnie lub podwójnie pierzaste. Odcinki ogonkowe mają ząbkowaną krawędź. Liście łodygowe górne są drobniejsze. W drugim roku roślina tworzy nagą, rozgałęzioną w górnej części łodygę o wysokości 50-90 cm. Na jej wierzchołkach ukazują się drobne, w kolorze zielonożółtym kwiaty, zebrane w baldach złożonych od 10 do 20 szypułek. Owocem jest podługowato jajowata rozłupnia, barwy zielonkawobrunatnej, średnicy 2,5-3 mm.

pietruszka

Dlaczego pietruszka jest rośliną dwuletnią?

Pietruszka jest rośliną dwuletnią, gdyż w pierwszym roku tworzy tylko część użytkową, czyli korzeń i liście, zaś w drugim roku uprawy zakwita i wydaje nasiona. Wówczas ze środka rozety wyrasta łodyga z kwiatostanem. Pietruszka wytwarza nasiona zużywając zawarte w korzeniu substancje zapasowe.

Jakie wartości odżywcze ma pietruszka?

Nać pietruszki zawiera bardzo dużo prowitaminy A. Korzystne jest także równoczesne występowanie żelaza i witaminy C. Zawiera dużo chlorofilu. Dużo związków mineralnych występuje w korzeniach, a jeszcze więcej w nasionach. Olejek pietruszkowy z liści, który stanowi niewielki procent ich masy (0,01% u pietruszki korzeniowej, 0,04% u pietruszki naciowej) w większości zawiera apiol, mirystycynę i limonen. Pozostałe składniki to głównie mieszanina terpenów. Olejek pietruszki korzeniowej zawiera większy procent mirystycyny. Ponadto owoce zawierają flawonoidy i sole mineralne. Liście pietruszki zawierają także β-karoten (aż 5,410 mg).

Jakie właściwości posiada pietruszka?

Pietruszka posiada właściwości lecznicze dzięki obecnemu zarówno w zielu, jak i korzeniu, olejkowi eterycznemu. Szczególnie polecana jest gdy dochodzi do zmniejszonego wydalania moczu oraz zatrzymywania wody w organizmie (obrzęki), w stanach zapalnych nerek i pęcherza moczowego, w przypadku obecności kamieni nerkowych czy przy zaburzeniach trawienia. Dodatkowo składniki zawarte w surowcach farmaceutycznych działają rozluźniająco na mięśnie dróg moczowych oraz jelit. Przyczyniają się także do pobudzania produkcji śliny i soku żołądkowego. Pietruszka bywa także wykorzystywana w kosmetykach. Dzięki odkażającym właściwościom olejku eterycznego, jej wyciągi są stosowane w kosmetykach do pielęgnacji skóry trądzikowej i tłustej oraz w preparatach do włosów tłustych. Duża zawartość witaminy C stanowi świetne źródło antyoksydantów w kremach rozjaśniających i odmładzających. Poza tym wyciągi z pietruszki są obecne w kosmetykach wybielających, tonizujących skórę.

pietruszka

W jaki sposób wykorzystać pietruszkę w kuchni?

Pietruszka jest uprawiana jako warzywo, gdzie spożywany jest zarówno korzeń, jak i części zielone. Dostępne jest w kuchni przez cały rok, gdyż późne odmiany doskonale znoszą przechowywanie i mogą być spożywane w postaci świeżej przez całą zimę i wiosnę. Jadalny korzeń oraz liście mają wiele zastosowań w kuchni. Użytkowana jest najczęściej jako składnik zup, wchodzi w skład tzw. włoszczyzny. Pietruszkę warto serwować świeżo posiekaną. Można z niej także przygotować pyszny, owocowy koktajl z dodatkiem świeżej pietruszki. Będzie ona słabo wyczuwalna, a wzbogaci napój w witaminy i minerały.

Które odmiany pietruszki korzeniowej zapewniają obfite plonowanie?

  • Pietruszka korzeniowa 'Vistula' - odmiana średnio późna w typie 'Berlińskiej'. Korzenie długości 19-22cm, stożkowato-wydłużone z białą skórką. Miąższ kremowy, jędrny, bardzo aromatyczny. Przeznaczona do bezpośredniego spożycia i przechowywania. Wymaga gleby żyznej, zasobnej w próchnicę i dostatecznie wilgotnej. Mało wrażliwa na niskie temperatury.
  • Pietruszka korzeniowa 'Halblange - Berlińska' - odmiana późna, bardzo plenna, przeznaczona na użytek jesienny i zimowy. Bardzo trwała w przechowywaniu. Korzeń długości około 22 cm w kształcie wydłużonego stożka, miąższ biały, jędrny.
  • Pietruszka korzeniowa 'Cukrowa' - odmiana wczesna na zbiór letni i jesienny. Korzeń średnio długi, stożkowaty, rozszerzony u góry, ostro zwężający się ku dołowi, długości 14-17 cm. Skórka barwy białej, miąższ ścisły bez skłonności do rdzewienia, biały i bardzo smaczny.
  • Pietruszka korzeniowa 'Konika' - odmiana średnio wczesna (okres wegetacji 160-170 dni), nadają się na wczesny zbiór pęczkowy, jak i jesienny zbiór korzeni do przechowywania. Korzenie o kształcie szeroko stożkowym, średniej długości 12-15cm, o gładkiej powierzchni. Miąższ aromatyczny w kolorze kremowo-białym.
  • Pietruszka korzeniowa ‘Halblange – Eagle’ - odmiana średnio wczesna w typie Berlińskiej. Korzeń średniej długości, lekko stożkowaty, o białym, jędrnym miąższu i gładkiej skórce. Przydatna do bezpośredniego spożycia oraz do długiego przechowywania.

Jaką pietruszkę naciową warto uprawiać?

  • Pietruszka naciowa 'Gigante de Italia' - odmiana plenna o aromatycznych intensywnie zielonych gładkich liściach. Niezwykle zasobna w witaminy A, C i B i sole mineralne. Odporna na żółknięcie i mączniaka prawdziwego. Odmiana dobrze zimuje w gruncie.
  • Pietruszka naciowa 'Moss Curled 2' - odmiana pietruszki naciowej o intensywnie zielonych, kędzierzawych liściach. Liście aromatyczne, wysokowitaminowe. Doskonała jako dodatek do dekoracji potraw, do zup i sałatek. Jest odporna na mróz, może zimować w gruncie, a pod przykryciem zachowuje zieloną nać przez cały rok.
  • Pietruszka naciowa 'Festival 68' - odmiana plenna o aromatycznych intensywnie zielonych gładkich liściach. Niezwykle zasobna w witaminy A, C i B i sole mineralne. Odporna na żółknięcie i mączniaka prawdziwego. Odmiana dobrze zimuje w gruncie.
pietruszka

2. W jaki sposób uprawiać pietruszkę?

Na jakiej glebie udaje się pietruszka?

Pietruszka jest warzywem o stosunkowo niewielkich wymaganiach glebowych.  Podłoże do jej uprawy powinno być lekkie, piaszczysto-gliniaste, dobrze spulchnione i wolne od kamieni. Wówczas korzenie mogą się swobodnie rozwijać i rosnąc prosto w dół. Prawidłowy rozwój korzeni na glebach cięższych czy wilgotnych będzie utrudniony. W takich warunkach silniej rosnące odmiany będą miały tendencję do rozwidlania się i tworzenia korzeni bocznych, co sprawia, że przydatność kulinarna warzyw będzie mniejsza. Wówczas lepszym rozwiązaniem jest uprawa odmian pietruszki naciowej .

Jakie wymagania cieplne ma pietruszka?

Pietruszka jest rośliną klimatu umiarkowanego i ma niewielkie wymagania cieplne, dzięki czemu jej uprawa jest możliwa na całym obszarze Polski. Jest to warzywo odporne na niską temperaturę. Stosunkowo dobrze znosi przymrozki nawet do -9°C (zarówno siewki jak i dorosłe rośliny). Jednak dla prawidłowego wzrostu pietruszka korzeniowa wymaga optymalnej temperatury na poziomie 16-18°C. Aby uzyskać wysoki plon zaleca się uprawę na stanowisku słonecznym.

Czy pietruszka wymaga częstego podlewania?

Utrzymywanie umiarkowanej wilgotności podłoża będzie sprzyjać prawidłowemu i bujnemu rozwojowi korzeni. Ziemia na grządkach z pietruszką nie powinna być zbyt wilgotna, ani zbyt sucha.  Najbardziej wrażliwa na suszę pietruszka jest w okresie wschodów i intensywnego wzrostu, kiedy to brak wody powoduje duży spadek plonu. Dlatego szczególnie w tych okresach konieczne jest regularne podlewanie marchwi. Z kolei na glebach ciężkich i wilgotnych korzenie łatwo gniją i pękają.

pietruszka

Dlaczego płodozmian jest ważny w uprawie pietruszki?

Pietruszkę warto uprawiać w płodozmianie, tak aby warzywo na te same grządki nie było wysiewane częściej niż raz na 3 lata. Pietruszka należy do warzyw o średnim zapotrzebowaniu na azot ale za to wyższym w inne minerały. Dlatego po nawożeniu obornikiem zaleca się uprawę warzyw o dużym zapotrzebowaniu na azot, a dopiero później uprawę pietruszki. Pietruszka należy do warzyw korzeniących się głęboko, dlatego dobrze jest ją uprawiać po warzywach korzeniących się płytko. Nie powinna zaś być uprawiana bezpośrednio po innych warzywach korzeniowych, takich jak marchew, seler czy burak ćwikłowy.

Po jakich warzywach najlepiej udaje się pietruszka?

Pietruszka w płodozmianie 3-letnim może być uprawiana po warzywach dyniowatych (dynia, cukinia, ogórek), warzywach kapustnych (kalafior, kapusta głowiasta biała i czerwona, kapusta włoska) czy po kukurydzy cukrowej. W drugim roku wysiewamy pietruszkę, a w trzecim groch lub fasolę. Następnie nawozimy obornikiem i ponownie powtarzamy płodozmian. Z kolei w płodozmianie 4-letnim w pierwszym roku po oborniku można uprawiać warzywa kapustne (kapusty i kalafior), w drugim roku warzywa strączkowe (groch, fasola i bób), w trzecim roku cebulę i poplon (np. gorczyca biała) i na zakończenie w czwartym roku pietruszkę czy marchew.

Czy pietruszka wymaga odchwaszczania i spulchniania podłoża?

Spulchnianie gleby w uprawie pietruszki korzystnie wpływa na plony. Niepożądane rośliny stanowią problem, zwłaszcza w początkowym okresie uprawy. Należy wiec regularnie usuwać chwasty, wyrywając je ręcznie bądź za pomocą motyczki czy pazurków. Zabieg przeprowadza się bardzo uważnie, aby wraz z chwastami nie usunąć młodych pietruszek. Pewną trudność może sprawiać usuwanie chwastów korzeniących się głęboko. Pietruszka z czasem sama przyhamuje wzrost chwastów poprzez cieniowanie i przygniatanie ich swoim ulistnieniem.

W jaki sposób zbierać i przechowywać pietruszkę?

Najwcześniejsze odmiany pietruszki można wykopywać już na przełomie czerwca i lipca. Z uwagi na delikatny smak przeznacza się zwykle na bezpośredni użytek. Z kolei do przechowywania najodpowiedniejsze są późne odmiany, których okres wegetacji wynosi około 150 dni i zbiera się je zwykle we wrześniu i październiku. Korzenie przeznaczone do przechowywania powinny obeschnąć po wykopaniu. Nie mogą być także okaleczone ponieważ miejsca zranień łatwo ulegają infekcjom, zarażając pozostałe, zdrowe korzenie. Przed złożeniem w chłodnym miejscu należy również obciąć nać, tuż nad korzeniem. Pietruszkę przechowuje się najczęściej w kopcach, jednak najlepsze rezultaty daje przechowywanie w specjalnych przechowalniach o regulowanej temperaturze i wilgotności atmosfery.

pietruszka

3. W jaki sposób rozmnaża się pietruszkę?

Pietruszkę rozmnaża się poprzez wysiew nasion bezpośrednio do gruntu. Odmiany wczesne, na pierwszy zbiór można wysiewać już w marcu. Na wczesny zbiór praktykowany jest także siew ozimy w listopadzie i w grudniu, o ile pozwalają na to warunki atmosferyczne. Z kolei odmiany przeznaczone do przechowywania wysiewa się zwykle w kwietniu i w maju. Nasiona wysiewamy na głębokości od 1 do 2 cm. Odległość między rzędami powinna wynosić około 20cm u odmian wcześniejszych lub 25-30cm u odmian późnych do przechowywania. W rzędzie odległość pomiędzy roślinami powinna być taka, aby korzenie mogły swobodnie przyrastać na grubość, czyli 3-5cm. Jeśli pozostawimy rośliny rosnące zbyt gęsto, korzenie będą długie i cienkie. Aby zapewnić równomierny wysiew nasion dobrze jest uprzednio wymieszać materiał siewny z piaskiem. Ponadto poprzez zalanie nasion na 1 dzień wodą o temperaturze pokojowej można znacząco przyspieszyć proces kiełkowania. W sprzyjających warunkach wschody następują po około 3 tygodniach.

4. Jakie problemy występują w uprawie?

Jakie choroby najczęściej występują na pietruszce?

Choroba

Objawy

Zwalczanie

 

Alternarioza naci

 

Grzyb powoduje na liściach i ogonkach liściowych drobne brązowo czarne plamy, które  w późniejszym okresie rozwoju choroby łączą się ze sobą obejmując całą nać. Chorobie sprzyja wilgotne i ciepłe lato, a pierwsze objawy porażenia rośliny chorobą, widoczne są zwykle na najstarszych liściach. Zaatakowane chorobą liście tracą właściwości asymilacyjne i tym samym wpływają na obniżenie jakości i wielkości plonu korzeni.

 

  • Przestrzegać 3-4 letniej przerwy w uprawie pietruszki na tym samym polu.
  • Nie należy pietruszki uprawiać na glebach podmokłych.
  • Po zbiorze usuwać wszystkie resztki roślinne.
  • Odkażanie narzędzi wykorzystywanych przy pielęgnacji i zbiorze warzyw.
  • Opryski biopreparatami Biosept Active oraz gnojówkami roślinnymi, np. Pokrzywa Kompleksowa Ochrona.
  • Oprysk środkiem grzybobójczym Amistar 250 SC.

 

Mączniak prawdziwy baldaszkowatych

 

Na liściach i ogonkach liściowych pojawiają się początkowo pojedyncze i stopniowo łączące się białe plamy mączystego nalotu grzyba. Stopniowo ulegają chlorozie i zamierają. Najczęściej atakuje rośliny w porze suchej i w wysokich temperaturach powietrza, lecz do zakażenia roślin niezbędny jest krótki okres zwilżenia liści, występujący podczas nocnych i porannych mgieł.

 

Mokra zgnilizna korzeniowych

 

Bakteria powoduje masowe mokre gnicie korzeni, wydzielając niemiły zapach. Porażone bakterią tkanki zamieniają się w szklisto, półpłynną masę pokrytą cienką warstwą epidermy (skóry).

 

  • Unikać wszelkiego typu uszkodzeń mechanicznych pietruszki podczas zbioru i transportu.
  • Chronić pietruszkę przed szkodnikami uszkadzającymi korzenie np. połyśnicą marchwianką.
  • Nie uprawiać pietruszki na glebach ciężkich, zlewnych i nieprzepuszczalnych.
pietruszka

Jakie szkodniki stanowią zagrożenie dla pietruszki?

Szkodnik

Objawy

Zwalczanie

 

Połyśnica marchwianka

 

 

Larwy koloru białego żerują w korzeniach marchwi i pietruszki tuż pod powierzchnią skórki. Wczesne porażenie roślin przez tego owada może spowodować masowe zamieranie młodych roślin. Starsze larwy wnikają do korzeni, wyżerają korytarze i zanieczyszczają je odchodami. Pierwsze pokolenie dorosłych owadów (muchówek) może pojawić się już w połowie kwietnia. Samice składają jaja do gleby w okolicach korzeni młodych roślin. Po około 8 dniach od złożenia jaj wylęgają się larwy i następuje inwazja na korzeniu marchwi. Pojedyncza larwa połyśnicy może żerować na kilku roślinach. Efektem tego są widoczne na polu place zamierających roślin. Całkowicie wyrośnięte i dojrzałe larwy przepoczwarzają się w glebie i wydają następne pokolenia. W umiarkowanie ciepłych latach szkodnik może wydać do 3 pokoleń.

 

  • Zwalczanie kwitnących chwastów i roślin wabiących owady dorosłe (muchówki).
  • Zakładanie włókniny lub siatki o gęstych oczkach w okresie wschodów (zabezpieczy pietruszkę przed pierwszym pokoleniem połyśnicy).
  • Dokładnie usuwać resztki korzeni z pól oraz dokonywać terminowego zbioru marchwi.
  • Stosować ekologiczne preparaty roślinne, np. z czosnku, bylicy lub cebuli, które dezorientują muchówki i utrudniają im znalezienie pietruszki.
  • Zwalczanie chemiczne preparatem Karate Zeon 050 CS, Mospilan 20 SP.

 

Guzak północny

 

Guzak północny to nicień żerujący wśród korzeni pietruszki. Wygryza fragmenty korzeni, przez co tworzą się na nich guzowate zgrubienia oraz deformacje. Obecność szkodnika zauważana jest również na nadziemnych częściach roślin - tracą one swój wigor i turgor, a liście rośliny stają się żółte i więdną.

  • Stosowanie preparatów naturalnych odstraszających nicienie, np. wyciąg z wrotyczu lub środek P-Drakol.
Autor

Poradnik został napisany przez Eksperta Target, który od wielu lat pomaga czytelnikom rozwiązywać problemy związane z uprawą, pielęgnacją i ochroną roślin.

Miłość do roślin i pasja do ogrodnictwa naszego Eksperta pomaga mu w tworzeniu wartościowych poradników, które szczególnie przydatne są ogrodnikom amatorom oraz posiadaczom ogródków działkowych.

Zapisz się do newslettera i pobierz bezpłatne poradniki!