W jaki sposób uprawiać i pielęgnować kapustę?

Kapusta należy do jednych z najchętniej uprawianych warzyw w naszym kraju. Warzywa te cenione ze względu na walory smakowe, właściwości zdrowotne oraz szerokie zastosowanie w kuchni. W uprawie występują liczne odmiany różniące się m.in. kształtem, zabarwieniem główek czy zastosowaniem. Aby cieszyć się smakiem kapusty z własnej uprawy należy jednak pamiętać o odpowiednich zabiegach pielęgnacyjnych, które należy wykonać we właściwym terminie.

W jaki sposób uprawiać i pielęgnować kapustę?

1. Czym charakteryzuje się kapusta?

Skąd pochodzi kapusta?

Kapusta głowiasta (Brassica oleracea var. capitata) należy do rodziny kapustowatych (Brassicaceae). Gatunek ten pochodzi od dzikiej kapusty (Brassica oleracea var. silvestris), która rośnie na wybrzeżach Morza Śródziemnego oraz na skalistych brzegach południowej Francji, Anglii i Irlandii. Na naturalnym stanowisku jest rośliną trwałą, o silnych, wysokich pędach, u nasady zdrewniałych i liściach twardych, szorstkich, nie nadających się do jedzenia. W wyniku krzyżowania oraz selekcji naturalnej i stałej pracy hodowców otrzymano uprawiane obecnie formy, różniące się budową łodyg i liści. Obecnie w uprawie występuje wiele cennych odmian, które można wybierać spośród kapusty głowiastej białej, kapusty głowiastej czerwonej, kapusty włoskiej, kapusty brukselskiej, kapusty chińskiej czy kapusty pekińskiej.

Jak wygląda kapusta głowiasta?

Kapusta głowiasta rozmnaża się wyłącznie z nasion, których w 1 gramie znajduje się 300-350. W zależności od warunków uprawy po około 1 tygodniu od siewu pojawiają się wschody z sercowatymi liścieniami. Z kolei liście są okrągłe, z woskowym nalotem. Kapusta tworzy bardzo silny system korzeniowy a korzenie wrastają głęboko w glebę. Kapusta rośnie szybko i wytwarza dużo liści (10-15 u odmian wczesnych i 25-30 u późnych). W momencie gdy wzrost łodygi ulega zahamowaniu, liście zwijają się, zachodząc jedne na drugie i narastając do wewnątrz, tworząc główkę. W miarę wzrostu staje się ona mniej lub bardziej zbita, zależnie od odmiany. Zahamowana we wzroście łodyga grubieje tworząc głąb.

kapusta

Dlaczego kapusta jest rośliną dwuletnią?

Kapusta jest rośliną dwuletnią, gdyż w drugim roku uprawy zakwita i wydaje nasiona. W pierwszym roku w liściach główki i w zgrubiałej łodydze gromadzone są składniki pokarmowe. Są one potrzebne roślinie w następnym roku do dalszego jej rozwoju. W drugim roku wegetacji pąk wierzchołkowy przebija główkę, powodując jej pęknięcie. Wychodzące na zewnątrz pędy rozrastają się silnie, kwitną i wydają nasiona. U odmian wczesnych i średnio wczesnych, jeśli zbiór nie jest wykonany w porę, występuje już w pierwszym roku pękanie główek.

Jakie wartości odżywcze ma kapusta?

Wartość odżywcza poszczególnych gatunków i odmian kapusty jest nieco zróżnicowana. Oprócz dużych ilości wody zawierają one związki azotowe i bezazotowe – białka, cukry, błonnik, tłuszcze i inne. Spośród wszystkich warzyw kapustnych największy procent cukru ma kapusta głowiasta biała, co umożliwia kwaszenie jej na zimę. Kapusta włoska i brukselska odznaczają się większą zawartością suchej masy niż kapusta głowiasta. Zawierają także większe ilości związków azotowych, w tym białka, co wpływa korzystnie na ich wartość odżywczą i smakową. Kapusty zawierają także wiele soli mineralnych – potas, wapń, fosfor i żelazo. Najważniejsza jest jednak zawartość podstawowych witamin (prowitamina A, witamina B1, B2, C).

Jak wykorzystać kapustę w kuchni?

Kapusta to warzywo dostępne w kuchni przez cały rok, gdyż późne odmiany doskonale znoszą przechowywanie i mogą być spożywane w postaci świeżej przez całą zimę i wiosnę. Z kolei wczesne i średnio wczesne odmiany doskonale nadają się do bieżącego spożycia w okresie letnim i jesiennym. Kapusta jest doskonałym warzywem do przygotowywania sałatek i surówek. Kapusta głowiasta stanowi także podstawowy surowiec w przemyśle warzywniczym, gdyż w postaci zakwaszonej stanowi największą masę ze wszystkich gatunków warzyw przetwarzanych. Kiszona kapusta jest podstawowym surowcem do przygotowania jednego z najpopularniejszych dań polskiej kuchni, bigosu. Ponadto kapusty, zwłaszcza brukselka doskonale nadają się do mrożenia.

kapusta

Które odmiany kapusty zapewniają obfite plonowanie?

  • Kapusta głowiasta biała 'Kamienna Głowa' - odmiana późna polecana do kwaszenia, przechowywania i bezpośredniego spożycia. Główki ścisłe, duże, kuliste. Charakteryzuje się wyjątkowymi walorami smakowymi. Okres wegetacji 130-160 dni.
  • Kapusta głowiasta biała 'Amager' - odmiana późna o wysokich walorach smakowych. W sprzyjających warunkach główki osiągają masę nawet do 6kg!!! Zawiera dużo witamin, związków mineralnych i błonnika. Nadaje się do bezpośredniego spożycia i kwaszenia, a także do krótkiego przechowywania. Wymaga gleb cięższych, dostatecznie wilgotnych.
  • Kapusta głowiasta biała 'Pierwszy Zbiór' - odmiana wczesna kapusty do uprawy polowej z przeznaczeniem do bezpośredniego spożycia. Długość okresu wegetacji od posadzenia rozsady do zbioru wynosi 56-63 dni. Główki kuliste, o masie 1,5-2,5 kg, odporne na pękanie.
  • Kapusta głowiasta biała 'Express' - superwczesna odmiana kapusty o stożkowej formie głowy o masie około 1 kg. Okres wegetacji wynosi 45–50 dni od posadzenia rozsady. Idealna do najwcześniejszych upraw pod osłonami i w polu. Polecana do duszenia, gotowania lub na świeże sałatki, surówki. Świeże liście to cenne źródło witaminy B i C. Wysiew pod osłony od połowy lutego do maja. Rozsadę sadzimy na miejsce stałe od połowy kwietnia. Przy produkcji pod folią rozsadę sadzimy na miejsce stałe już pod koniec marca.
  • Kapusta głowiasta biała 'Langedijker Dauer' - odmiana późna, (okres wegetacji 130-140 dni),  bardzo plenna, doskonale się przechowuje, polecana do kwaszenia i bezpośredniego spożycia. Główki okrągłe, ścisłe, odporne na pękanie. Ta odmiana ma doskonałą trwałość.
  • Kapusta głowiasta biała 'Ditmarska Najwcześniejsza' - odmiana bardzo wczesna. Tworzy kuliste główki o masie 1,2-1,5 kg. Wysiew nasion od połowy II do IV w szklarni lub do ciepłego inspektu. Rozsadę sadzimy na miejsce stałe w połowie IV. Przy produkcji pod folią rozsadę sadzimy na miejsce stałe pod koniec marca. Polecana do bezpośredniego spożycia. Okres wegetacji 50-55 dni.
  • Kapusta głowiasta czerwona 'Haco' - odmiana wczesna do średnio wczesnej, o główkach  średniej wielkości, bardzo zwartych, o niewielkiej skłonności do pękania. Kapusty zebrane z późnych wysiewów nadają się do przechowywania nawet do marca.
  • Kapusta głowiasta czerwona 'Kalibos' - odmiana średnio-późna (okres wegetacji 105-120 dni) polecana do surówek, sałatek i kiszonek. Nadaje się do krótkiego przechowywania. Rośliny tworzą stożkowate, zwięzłe główki o masie 2-2,5 kg. Wyjątkowo smaczne słodkie, kruche liście w kolorze fioletowo-czerwonym z lekkim nalotem woskowym wyróżniają tą odmianę.
  • Kapusta głowiasta czerwona 'Topas' - odmiana późna przeznaczona do bezpośredniej konsumpcji. Główka średniej wielkości, kulista, zwarta, o małej skłonności do pękania. Nadaje się do zimowego przechowywania.
kapusta
  • Kapusta pekińska 'Bilko' F1 - doskonała odmiana do uprawy na zbiór letni i jesienny oraz do długiego przechowywania. Tworzy szerokie, eliptyczne, zamknięte żółto-zielone główki. Odporna na wybijanie w pędy kwiatostanowe. Może być uprawiana zarówno z rozsady jak i siewu wprost do gruntu w różnych terminach.
  • Kapusta pekińska 'Bristol' - wczesna odmiana (okres wegetacji 58-65 dni), do uprawy jesiennej. Tworzy szerokie, eliptyczne, zamknięte żółto-zielone główki (1,5-1,8 kg). Wysoce odporna na wybijanie w pędy kwiatostanowe. Może być uprawiana zarówno z rozsady jak i siewu wprost do gruntu w różnych terminach.
  • Kapusta włoska 'Vertus' - odmiana średniowczesna, okres wegetacji 140-150 dni. Tworzy kuliste, zwięzłe główki o masie 2-2,5 kg, o karbowanych liściach. Nadaje się na użytek jesienny i do krótkotrwałego przechowywania. Doskonała w smaku. Wysiew nasion w III-V do inspektu. Wysadzanie rozsady na miejsce stałe od III do IV.
  • Kapusta chińska 'Pac Choi' - tworzy mocne i zwarte rozety liściowej o masie 0,5-1,5kg. Wysiew w rozstawie 30-35x25-30cm na początku lipca wprost do gruntu lub rozsady doniczkowej. Zbiór po 40-50 dniach od wysiewu. Można spożywać jako dodatek do dodatek do surówek po ugotowaniu, duszeniu jak szparagi. Blaszki liściowe można przyrządzać jak szpinak lub spożywać na surowo. Toleruje przymrozki do -5°C. Wymaga obfitego nawadniania.
  • Kapusta brukselska 'Groninger' - odmiana średnio-późna charakteryzująca się intensywnym wzrostem i dużą plennością, przeznaczona na zbiór wczesno-zimowy. W przypadku łagodnych zim zbiór można przeprowadzać do stycznia. Główki średniej wielkości, kuliste (śr. 2-6cm), gęsto osadzone na pędzie. Stanowi cenne źródło witamin i mikroskładników w okresie zimowym.
  • Kapusta brukselska 'Red' - niezwykle oryginalna odmiana o wspaniałych walorach dekoracyjnych, wykształcane przez nią główki ubarwiają się bowiem na kolor purpurowy, który w Polsce w ogóle nie jest kojarzony z brukselkami. Jeśli zatem pragniemy w nietypowy sposób przyozdobić swoje grządki, warto rozważyć kupno nasion tej odmiany.  W przypadku łagodnych zim zbiór można przeprowadzać do stycznia. Główki średniej wielkości, kuliste (śr. 2-6cm), gęsto osadzone na pędzie. Stanowi cenne źródło witamin i mikroskładników w okresie zimowym.
kapusta

2. W jaki sposób uprawia się kapustę?

Na jakim stanowisku urośnie kapusta?

Warzywa kapustne są roślinami klimatu chłodnego. Optymalna temperatura ich wzrostu wynosi 15-20 st.C, a w okresie produkcji rozsady utrzymuje się temperaturę 10-15 st.C. Warzywa kapustne dobrze znoszą przymrozki i kilkustopniowe mrozy. Wbrew nazwie do najbardziej odpornych gatunków należy niewątpliwie kapusta włoska. Jednak należy pamiętać, że długotrwałe chłody w okresie produkcji rozsady prowadzą do zjarowizowania roślin i przedwczesnego wybijania w pędy nasienne. Warzywa kapustne wymagają dużej ilości światła. Nie udają się na grządkach zacienionych czy pod drzewami. Jednak zbyt silne nasłonecznienie także nie jest preferowane.

Jakie wymagania wodne i glebowe ma kapusta?

Warzywa kapustne są bardzo wymagające w stosunku do wody. Największe zapotrzebowanie stawia tu kapusta głowiasta biała, zaś bardziej odporna na niedobór wody jest kapusta włoska. Kapusta głowiasta jest także bardzo wymagająca w stosunku do gleby. Udaje się przede wszystkim na glebach o dużej pojemności wodnej. Odmiany wczesne należy uprawiać na glebach lżejszych, szybko nagrzewających się na wiosnę. Odmiany późne najlepiej udają się na glebach cięższych o dość wysokim poziomie wody gruntowej, ale nie kwaśnych. Najlepsze są czarnoziemy, ziemie gliniaste i ilaste oraz dobrze zmeliorowane gleby torfowe.

Dlaczego co roku nie uprawia się kapusty w tym samym miejscu?

Kapusty są bardzo wrażliwe na kiłę kapuścianą. Aby nie dopuścić do wystąpienia tej choroby, należy je uprawiać na tym samym polu nie częściej niż co 4 lata. Nie należy też z tego samego względu uprawiać roślin kapustnych na glebach zakwaszonych i podmokłych. W razie zakwaszenia gleby należy jesienią grządki zwapnować stosując np. Dolomit ogrodniczy Target.

Czy płodozmian i zmianowanie są ważne w uprawie kapusty?

Ze względu na niebezpieczeństwo wystąpienia nicieni, przede wszystkim mątwika korzeniowego, na glebach lekkich nie należy uprawiać warzyw kapustnych po burakach, szpinaku, rabarbarze i innych warzywach kapustnych. Kapusta głowiasta, charakteryzująca się długim okresem wegetacji, jest uprawiana jako plon główny. Rośnie bardzo dobrze po roślinach kłosowych, po koniczynie lub innych roślinach motylkowych. Z kolei kapusta czerwona wymaga nieco lepszego stanowiska niż biała.

kapusta

Jakie wymagania pokarmowe ma kapusta?

Kapusta wykazuje bardzo duże zapotrzebowanie pokarmowe. Posiada jednak bardzo silnie rozwinięty system korzeniowy (zwłaszcza odmiany późne), potrafi zdobywać wodę z głębszych warstw gleby oraz może dobrze wykorzystać nawozy mineralne. Nawożenie obornikiem wbrew dotychczasowym poglądom nie jest tu więc konieczne. Kapusta udaje się dobrze na kompostach torfowych albo na nawozach zielonych przyoranych jesienią. Do prawidłowego wzrostu i plonowania kapusta wymaga stałej obecności w glebie łatwo przyswajalnego azotu, np. w postaci saletry amonowej. Dawkę tego składnika dzieli się na 2-3 części. Pierwsze nawożenie wykonuje się przed sadzeniem roślin. Stosowanie zbyt dużych dawek azotu może jednak opóźnić plonowanie kapusty, zwłaszcza wczesnej. Bardzo ważne jest też dostarczenie odpowiednich ilości potasu oraz mikroelementów. Zwłaszcza na glebach zasadowych występują znaczne niedobory manganu czy boru. Cenne makro- i mikroelementy zapewni nawóz granulowany do warzyw Target. W uprawie kapusty czerwonej należy zwiększyć dawkę potasu, gdyż składnik ten korzystnie wpływa na intensywne zabarwienie główek.

Kiedy wysadzać kapustę na miejsce stałe?

Kapusta najwcześniejsza, wysadzana często na początku kwietnia, rośnie początkowo w warunkach bardzo niskich temperatur, co powoduje, że wzrost jej jest bardzo powolny. Opóźnia się więc plonowanie. Czasem zaleca się stosowanie agrowłókniny wiosennej czy innych okryć, które podnosząc temperaturę wokół roślin, przyczyniają się do przyspieszenia ich wzrostu. Odmiany średnio-wczesne wysadza się na przełomie kwietnia i maja, zaś późne na miejsce stałe powinny trafić do końca maja.

Czy kapusta wymaga odchwaszczania i spulchniania podłoża?

Spulchnianie gleby w uprawie kapusty korzystnie wpływa na plony. Pierwsze wzruszanie gleby wykonuje się krótko po posadzeniu rozsady. Wówczas spulchnimy glebę udeptaną podczas wysadzania roślin. Następne wzruszanie wykonuje się w celu zniszczenia wyrastających chwastów. Niepożądane rośliny stanowią problem, zwłaszcza w początkowym okresie uprawy. Należy wiec regularnie usuwać chwasty, wyrywając je ręcznie bądź za pomocą motyczki czy pazurków. Aby nie uszkadzać korzeni kapusty, glebę należy wzruszać na głębokość nie większą niż 2-3cm. Kapusta z czasem sama hamuje wzrost chwastów poprzez cieniowanie i przygniatanie ich masą liści.

kapusta

W jaki sposób zbierać kapustę?

Zbiór kapusty wczesnej rozpoczyna się z chwilą, gdy główki są już wykształcone, bez względu na ich twardość. Główki kapust późniejszych przeznaczone do zbioru muszą być ścisłe, twarde, ale nie spękane. Wycinając główki kapusty, obcina się głąb na wysokości 1cm poniżej główki. Z kolei u kapusty przeznaczonej do zimowego przechowywania obcina się 3cm pod główką. Przy kapuście wczesnej pozostawia się po 2-4 liście ochronne, przy kapuście na przechowywanie po 4-6 liści ochronnych. W pozostałych przypadkach wycina się same główki bez liści.  Kapustę wczesną i średnio-wczesną zbiera się kilkakrotnie, najczęściej 3-4 razy, w miarę jak główki formują się. Zbiór kapusty późnej przeprowadza się jednorazowo. Główek nie można rzucać, gdyż łatwo pękają. Ta część plonu, która przeznaczona jest na przechowywanie, musi być zebrana i złożona bardzo ostrożnie, gdyż główki uszkodzone mechanicznie źle się przechowują.

Czy kapustę można przechowywać?

Kapustę przechowuje się najczęściej w kopcach. Najlepsze jednak wyniki daje przechowywanie w specjalnych przechowalniach o regulowanej temperaturze i wilgotności atmosfery. Do przechowywania muszą być wybrane główki zdrowe, ścisłe, nie za małe, nieuszkodzone, nieprzemarznięte i suche. W przypadku kopcowania najlepiej przechowuje się kapusta przykryta bezpośrednio ziemią. Nie zaleca się stosowania wietrzników. Nie powinno się też za wcześnie okrywać kopca na zimę. W kopcach można przechowywać kapustę nie dłużej niż do kwietnia. Późniejsze przechowywanie możliwe jest już tylko w chłodni w temperaturze 0-2st.C. Na spożycie w zimie należy przechowywać kapustę w magazynach lub w przechowalniach, gdyż kopców ani dołów nie można likwidować w czasie trwania mrozów i śniegu.

3. W jaki sposób rozmnaża się kapustę?

Kapustę uprawia się z rozsady. Nasiona najwcześniejszych odmian wysiewa się już pod koniec stycznia i w lutym, średnio-wczesne w marcu, zaś późne w kwietniu. Prawidłowo wyrośnięta rozsada kapusty powinna mieć 4 dobrze rozwinięte liście i dalsze 2 w zaczątkach. Najmniejsza rozsada, z której otrzyma się zadowalające plony musi mieć 3 dobrze rozwinięte liście i 1 w zaczątku. Przed wysadzeniem rozsady do gruntu konieczne jest jej sortowanie. W związku z tym należy zawsze przygotować pewną rezerwę rozsady. Ręczne sadzenie kapusty wykonuje się kołkiem w uprzednio zrobione znaki. Po około tygodniu od wysadzenia sadzonek należy sprawdzić czy nie ma ubytków i w razie potrzeby dosadzić rezerwową rozsadę.

kapusta

4. Jakie problemy wystepują w uprawie?

Jakie choroby najczęściej występują na kapuście?

Choroba

Objawy

Zwalczanie

 

Alternarioza (Czerń krzyżowych)

 

Objawami choroby są okrągłe, czarne plamy pojawiające się głównie na liściach. Początkowo plamy są małe, z czasem jednak szybko się powiększają i pokrywają zielonkawym nalotem. Na ich powierzchni można dostrzec koncentryczne okręgi. Chorobie sprzyja wilgotne powietrze i podwyższona temperatura.

 

Kiła kapusty

 

W początkowej fazie rozwoju choroby na korzeniach widoczne są niewielkie narośla, które z czasem szybko się powiększają tworząc duże, ciemne guzy. Zaatakowane rośliny przestają rosnąć, szybko więdną i zamierają. Chorobie sprzyja duża wilgotność powietrza i wysoka temperatura oraz kwaśny odczyn podłoża.

  • Uprawiać kapustę na tym samym polu nie częściej niż co 4 lata.
  • Nie należy uprawiać roślin kapustnych na glebach zakwaszonych i podmokłych. W razie zakwaszenia gleby należy jesienią grządki zwapnować stosując np. Dolomit ogrodniczy Target.
  • Termiczne lub chemiczne odkażanie podłoża.

 

Mączniak prawdziwy kapusty

 

Choroba objawia się wystąpieniem na liściach białego, mączystego nalotu, na powierzchni którego widoczne są bardzo drobne, ciemne zarodniki. Chorobie sprzyja duża wilgotność powietrza i wysoka temperatura, a także przenawożenie roślin azotem i zachwaszczenie upraw.

 

Mączniak rzekomy kapusty

 

Objawami choroby są nieregularne, ciemne plamy na liściach, które od spodniej strony blaszki liściowej pokryte są szarym nalotem grzybni. Choroba może atakować również siewki, które szybko żółkną i zamierają. Chorobie sprzyja duża wilgotność powietrza i wysoka temperatura oraz zachwaszczenie upraw.

  • Przestrzeganie zmianowania.
  • Usuwanie i niszczeniu resztek roślinnych pozostałych po zbiorach.
  • Dezynfekcja narzędzi i pojemników wykorzystywanych przy uprawie kapusty.
  • Wysiew zdrowego materiału siewnego.
  • Zwalczanie chwastów, szczególnie z rodziny kapustnych.

 

Szara pleśń

 

Choroba rozwija się na kapuście krótko przed zbiorami oraz w przechowalniach. Na liściach, główkach i łodygach powstają wodniste, niewielkie plamy gnilne, które szybko się powiększają i pokrywają szarym nalotem grzybni. Chorobie sprzyja duża wilgotność powietrza i wysoka temperatura.

  • Przestrzeganie zmianowania.
  • Usuwanie i niszczenie resztek roślinnych pozostałych po zbiorze.
  • Zwalczanie chwastów, szczególnie z rodziny kapustnych.
  • Dokładna segregacja główek przed składowaniem.
  • Oprysk zapobiegawczy młodych roślin preparatami miedziowymi, np. Miedzian 50WP lub biopreparatem Biosept Active.
  • Usuwanie i niszczenie reszek zarażonych roślin.
  • Opryski fungicydami (Amistar 250SC, Signum 33WG, Scorpion 325SC lub Topsin M 500SC).
kapusta

Jakie szkodniki stanowią zagrożenie dla kapusty?

Szkodnik

Objawy

Zwalczanie

 

Mączlik szklarniowy

 

Larwy i osobniki dorosłe żerują na dolnej stronie liścia, wysysając z rośliny soki. Na blaszkach liściowych pojawiają się żółte plamy. Na powierzchni liści rozwijają się często grzyby sadzakowe. W przypadku intensywnego występowania szkodnika może dojść do całkowitego zamierania roślin.

 

Śmietka kapuściana

Muchówka o szarym, wydłużonym ciele gęsto pokrytym włoskami. Larwa beznoga, kremowo-biała dł. ok. 7-8 mm. Uszkodzeń roślin dokonują larwy. Po wylegnięciu z jaj, wgryzają się w szyjkę korzeniową doprowadzając do więdnięcia i zamierania roślin. Porażone rośliny można łatwo wyciągnąć z ziemi. Żerowaniu szkodnika sprzyja podwyższona temperatura oraz duże zagęszczenie chwastów i roślin żywicielskich.

  • Niszczenie chwastów z rodziny kapustnych.
  • Usuwanie z plantacji porażonych roślin.
  • Dokładne przyorywanie zagonów świeżo nawiezionych obornikiem.
  • Zwalczanie chemiczne preparatem Karate Zeon 050 CS lub Mospilan 20 SP.

 

Mszyca kapuściana

Szkodliwość mszyc polega głównie na wysysaniu soków i osłabieniu roślin, które nie zawiązują główek. Mszyce wydzielają spadź na której rozwijają się grzyby sadzakowe. Są także wektorami groźnych chorób wirusowych.

  • Niszczenie chwastów z rodziny kapustnych.
  • Dokładne przyorywanie zagonów.
  • Naturalni wrogowie  – złotooki, biedronki i bzygi.
  • Zwalczanie chemiczne preparatem Karate Zeon 050 CS lub Mospilan 20 SP.
 

Bielinek kapustnik

Duży motyl, o dwóch parach białych skrzydeł, z widocznymi czarnymi plamami (innymi u samca i samicy). Gąsienica duża (ok. 4 cm. dł.), żółta, pokryta czarnymi plamkami i paskami. Żerujące gąsienice, wygryzają dziury w liściach, zupełnie je szkieletujac (pozostają jedynie grubsze nerwy). Rozwojowi szkodnika sprzyja zachwaszczenie upraw, szczególnie roślinami z rodziny kapustnych.

Autor

Poradnik został napisany przez Eksperta Target, który od wielu lat pomaga czytelnikom rozwiązywać problemy związane z uprawą, pielęgnacją i ochroną roślin.

Miłość do roślin i pasja do ogrodnictwa naszego Eksperta pomaga mu w tworzeniu wartościowych poradników, które szczególnie przydatne są ogrodnikom amatorom oraz posiadaczom ogródków działkowych.

Zapisz się do newslettera i pobierz bezpłatne poradniki!