Z artykułu dowiesz się:
Co to są pomidory koktajlowe?
Pomidory koktajlowe, znane też jako pomidory cherry oraz pomidory gronkowe, mają małe owocowe (1-3 cm). Dzięki temu można je dodawać do potraw w całości lub przekrojone na połówki. Są one okrągłe lub podłużne w zależności od odmiany i zawsze liczne. Najpopularniejsze są pomidorki koktajlowe w kolorze czerwonym. Rzadziej spotyka się odmiany malinowe, żółte, pomarańczowe, czarne. Ich smak nie jest taki sam – są mniej lub bardziej słodkie oraz kwaskowate. Mogą mieć skórkę cienką albo grubszą. Niektóre lepiej smakują na surowo w sałatkach, a inne w daniach na ciepło (mają wtedy pełniejszy bukiet smakowy i zapachowy). Wszystkie wyglądają apetycznie na talerzach. Nie trzeba wykrawać ich piętek.
Podobnie jak pomidory o dużych owocach, odmiany koktajlowe dorastają do różnej wysokości - od 50 do ponad 200 cm. Zwykle nie wymagają przycinania. Wszystkie bardzo dobrze rosną zarówno w gruncie, jak i donicach. Zaletą pomidorów koktajlowych jest duża plenność. Z każdej rośliny zbiera się co najmniej kilkadziesiąt owoców. W przypadku niektórych odmian, jak Pokusa czy Yellow Pearshaped, są ich nawet setki. Plon – pod względem wagi – bywa większy niż w przypadku odmian wielkoowocowych.
Odmiany koktajlowe są krzyżówkami pomidora porzeczkowego (ma owoce wielkości porzeczki) oraz pomidorów udomowionych. W wyniku wieloletnich selekcji otrzymano mnóstwo ich odmian, w tym tzw. balkonowych. Niektóre z nich to szlagiery w Polsce. Cenione są ich smaczne owoce, ale też dekoracyjne walory.
Przeczytaj także: Pomidory doniczkowe – jak nawozić
Które odmiany pomidorów koktajlowych są najpopularniejsze?
1. Pomidor koktajlowy Aztek
To karłowa odmiana pomidora, o pokroju wyprostowanym, pochodzenia czeskiego. Polecana jest do uprawy w donicach oraz małych ogródkach. Nadaje się do sadzenia nawet na rabatach kwiatowych, np. w towarzystwie niskich aksamitek. Plonuje bardzo obficie aż do pierwszych przymrozków. Drobnych, żółtych owoców jest tak dużo, że pomidorek ugina się pod ich ciężarem. Zaletą tej odmiany są wyjątkowo ciemnozielone, grube, dość duże liście, które mają dekoracyjny charakter. Inny jej atut to tolerancja na lekkie zacienienie (większość odmian dobrze rośnie tylko na nasłonecznionych stanowiskach). Owoce pomidorów Aztek nie są zbyt słodkie, dobrze się komponują np. w daniach z rybami i serami. Nie są wrażliwe na pękanie skórki i obtłuczenia.
- Kolor i kształt owoców: żółte, okrągłe z małymi dzióbkami na szczytach (około 3 cm średnicy)
- Smak owoców: średnio słodkie, delikatnie kwaskowate
- Wysokość: około 50 cm
- Czy można uprawiać w donicach: tak; donica może być niewielka (o pojemności 3-5 l)

2. Pomidor koktajlowy Bajaja
Dorasta tylko do około 50 cm wysokości. Jeśli nie ma podpórki, jego pędy – pod ciężarem licznych owoców (kilkudziesięciu) – się przewieszają. Ma dość ładne, duże liście. Bardzo dobrze znosi upały; nie jest wrażliwy na suchą zgniliznę wierzchołkową. Dlatego świetnie sobie radzi m.in. w uprawie pojemnikowej na bardzo nasłonecznionych balkonach. Najlepiej smakuje w daniach na ciepło, jak pizza i makaron. To niezawodna, karłowa odmiana, a przy tym dekoracyjna. Owoce są zebrane w grona po pięć lub więcej sztuk, nie mają tendencji do pękania. Dojrzewają aż do pierwszych przymrozków.
- Kolor i kształt owoców: czerwone, okrągłe (2-3 cm średnicy)
- Smak owoców: na surowo jest mało słodki i lekko kwaskowaty, ale pod obróbce termicznej zmienia smak na słodki
- Wysokość: około 50 cm
- Czy można uprawiać w donicach: tak; donica może być niewielka (o pojemności 3-5 l), stojąca lub do zawieszenia

3. Pomidor koktajlowy Black Cherry
Zaliczany jest do czarnych pomidorów, ale jego owoce w rzeczywistości są wiśniowe cieniowane zielenią. Wielkością oraz barwą przypominają czereśnie. Są wyjątkowo smaczne, z nutą malinową i bardzo atrakcyjnie wyglądają na talerzach. Dlatego, mimo iż ta odmiana jest tylko średnio plenna, warto ją uprawiać. Pomidorki Black Cherry nadają się na zdrową przekąskę zamiast cukierków czy ciastek. To odmiana amerykańska. Owoce nie mają tendencji do opadania na wietrze. Mogą jednak pękać przy szypułkach, zwłaszcza w sierpniu.
- Kolor i kształt owoców: wiśniowe (czarne), okrągłe (2-3 cm średnicy)
- Smak owoców: słodkie, lekko kwaskowate, z nutą malin; najlepszy smak mają w sierpniu, gdy dni są ciepłe, a noce chłodniejsze
- Wysokość: do 250 cm
- Czy można uprawiać w donicach: tak, ale dużych (o pojemności co najmniej 10 l)

4. Pomidor koktajlowy Koralik
Bardzo plenna, polska odmiana, z której zbiera się mnóstwo owoców. Są one dość delikatne, bardzo soczyste i podczas zbioru mogą pękać przy szypułkach. Pięknie wyglądają na pędach. Pomidorki Koraliki są drobne, dlatego nie wymagają krojenia. Nadają się np. na przekąskę prosto z krzaka, jako dodatek do sałatek, do dekoracji dań. Słabo się przechowują - najlepiej od razu po zbiorze wykorzystywać je w kuchni i zjadać. To typowo amatorska odmiana o przewieszających się pędach.
- Kolor i kształt owoców: czerwone, okrągłe (1-2 cm średnicy); wielkością przypominają koraliki w naszyjnikach
- Smak owoców: słodkie, lekko kwaskowate
- Wysokość: około 100 cm
- Czy można uprawiać w donicach: tak, mogą być średniej wielkości (o pojemności co najmniej 5 l)

5. Pomidor koktajlowy Malinowy Kapturek
W rankingu smaku pomidorów koktajlowych, polska odmiana Malinowy Kapturek plasuje się w czołówce. Jej owoce przypominają kolorystyką i smakiem klasyczne pomidory malinowe o dużych owocach, ale są twardsze. Malinowe Kapturki są świetne na przekąski zjadane prosto z krzaka oraz – po przekrojeniu np. na połówki – na sałatki. Owoce zebrane są w gronach po kilka sztuk. Po dojrzeniu mają tendencję do opadania na wietrze. Owocowanie trwa nawet do pierwszych przymrozków. Z krzaka zbiera się do 200 pomidorków.
- Kolor i kształt owoców: malinowe, owalne (około 3 cm długości)
- Smak owoców: w typie klasycznych, prawdziwych malinowych pomidorów; są słodkie, delikatnie kwaskowate
- Wysokość: około 150 cm
- Czy można uprawiać w donicach: tak, ale dużych (o pojemności co najmniej 10 l)

6. Pomidor koktajlowy Malinowy Smaczek
To polska, bardzo smaczna odmiana w typie prawdziwych pomidorów malinowych. W odróżnieniu od odmian wielkoowocowych, Malinowe Smaczki nie mają tendencji do pękania przy szypułkach i przejrzewania. Nie są też wrażliwe na suchą zgniliznę wierzchołkową, dobrze się przechowują. Jednak dojrzałe owoce dość łatwo się osypują przy poruszeniu krzaka, np. na wietrze. To odmiana znakomita na przekąskę prosto z krzaka, sałatki, do dekoracji dań. Z jednej rośliny zbiera się do 200 owoców aż do pierwszych przymrozków.
- Kolor i kształt owoców: malinowe, owalne (2-3 cm długości)
- Smak owoców: w typie klasyczny pomidorów malinowych; są słodkie, delikatnie kwaskowate
- Wysokość: do 200 cm
- Czy można uprawiać w donicach: tak, ale dużych (o pojemności co najmniej 10 l)

7. Pomidor koktajlowy Maskotka
Nadaje się do uprawy w gruncie przy palikach i bez nich, np. na słomie. Pomidora Maskotkę można też sadzić w donicach. Jest niski, ma pokrój krzaczasty, z przewieszającymi się pędami. To polska, często sadzona odmiana o uniwersalnym przeznaczeniu, jak dekoracja dań, sałatki, zupa pomidorowa. Owoce zebrane są w gronach po kilka sztuk. Mogą czasem pękać przy szypułkach, zwłaszcza w drugiej połowie lata. Pomidor Maskotka plonuje obficie.
- Kolor i kształt owoców: czerwone; okrągłe (około 3 cm średnicy)
- Smak owoców: słodkie, przyjemnie kwaskowate
- Wysokość: do 70 cm
- Czy można uprawiać w donicach: tak, ale dużych (o pojemności co najmniej 10 l)

8. Pomidor koktajlowy Pokusa
Nazwa tego pomidora jest wyjątkowo trafna. Pomidor Pokusa ma tak smaczne owoce i tak obficie plonuje, że aż kusi, by go mieć w swoim ogrodzie lub na balkonie. Owoców – zebranych w okazałe grona (nawet do 25 sztuk) - jest tak dużo, że potrzebuje mocnej podpory, by pędy nie łamały się pod ich ciężarem. To polska odmiana. Rośnie silnie i bardzo obicie owocuje. Dlatego trzeba pamiętać o jego systematycznym nawożeniu. Pomidorki Pokusa są znakomite zwłaszcza na przekąskę i do sałatek. Nadają się też do innych dań, jak pizza i makaron.
- Kolor i kształt owoców: czerwone, okrągłe (około 2 cm średnicy)
- Smak owoców: słodki, delikatnie kwaskowaty
- Wysokość: do 250 cm
- Czy można uprawiać w donicach: tak, ale dużych (o pojemności co najmniej 10 l)

9. Pomidor koktajlowy Tiny Tim
Ta karłowa odmiana polecana jest przede wszystkim do uprawy doniczkowej, jako warzywo ozdobne. Ma pokrój wyprostowany. Zawiązuje tak dużo owoców, że ugina się pod ich ciężarem. Wyglądają pięknie! Poza tym pomidorki Tiny Tim tolerują słabsze nasłonecznienie oraz nie mają tendencji do pękania i opadania na wietrze. Dobrze znoszą ekstremalne upały; nie są wrażliwe na suchą zgniliznę wierzchołkową. Owoce są najsmaczniejsze w daniach na ciepło, jak pizza czy pieczona ryba. To odmiana amerykańska.
- Kolor i kształt owoców: czerwone, okrągłe (około 2 cm średnicy)
- Smak owoców: lekko kwaskowaty, na surowo jest niezbyt słodki, ale pod obróbce termicznej zmienia smak na słodki
- Wysokość: do 50 cm
- Czy można uprawiać w donicach: tak; pojemnik może być niewielki (o pojemności 3-5 l)

10. Pomidor koktajlowy Venus
Od końca lipca do pierwszych przymrozków pomidorek Venus jest obsypany żółtymi i pomarańczowymi owocami. Jest ich dużo, że warto go palikować, by nie złamał się pod ich ciężarem. To karłowa, czeska odmiana polecana zwłaszcza do uprawy w donicach na słonecznych balkonach, jako warzywo dekoracyjne o jadalnych owocach. Ma wyprostowany pokrój i duże, ładne liście. Atutem tej odmiany jest odporność na upały i suchą zgniliznę wierzchołkową. Owoce nie są zbyt słodkie – pasują zwłaszcza do ryb oraz serów.
- Kolor i kształt owoców: żółte i pomarańczowe (w zależności od stopnia dojrzenia), okrągłe (2-3 cm średnicy)
- Smak owoców: mało słodkie, delikatnie kwaskowate
- Wysokość: do 50 cm
- Czy można uprawiać w donicach: tak; pojemnik może być niewielki (o pojemności 3-5 l)

11. Pomidor koktajlowy Yellow Pearshaped
Najlepszy smak pomidorek Yellow Pearshaped ma w sierpniu, gdy są dość duże różnice temperatury między dniami a nocami. To stara, ceniona amerykańska odmiana. Plonuje bardzo obficie aż do większych przymrozków. W gronach jest zwykle po kilkanaście owoców. Nadają się np. na przekąski, do sałatek, dekoracji dań. Pomidory Yellow Pearshaped wyróżniają się ciekawymi kształtami, co sprawia, że wyjątkowo apetycznie wyglądają na talerzach.
- Kolor i kształt owoców: żółte; gruszkowate lub owalne (2-3 cm długości)
- Smak owoców: słodkie, najlepszy smak mają w sierpniu, gdy dni są ciepłe, zaś noce chłodniejsze
- Wysokość: do 250 cm
- Czy można uprawiać w donicach: tak, ale dużych (o pojemności co najmniej 10 l)
