Nietypowe odmiany ogórków

Warto uprawiać nietypowe odmiany ogórków. Ich owoce wyróżniają się niepospolitymi kolorami i kształtami, a często także wyjątkowym smakiem. Mają wymagania podobne do tradycyjnych ogórków, lubianych i cenionych od lat.

Nietypowe odmiany ogórków

Jakie wymagania mają nietypowe ogórki?

Ogórek (Cucumis) jest rośliną jednoroczną z rodziny dyniowatych. To jedno z najpopularniejszych warzyw na świecie. Wyróżnia się ponad 50 jego gatunków oraz tysiące odmian. W Polsce najczęściej uprawiany jest ogórek siewny (ogórek zwyczajny). Szczególnie lubiane są odmiany, których owoce są zielone i owalne, jak Brawo, Hela, Polan, Śremski. Jednak ten gatunek ogórka ma też odmiany z owocami białymi, żółtymi, okrągłymi. Nie tylko są smaczne, ale i ozdobne.

Na grządkach oraz talerzach ciekawie wyglądają również np. ogórek meksykański, ogórek melonowy i ogórek kiwano. Ich preferencje co do ziemi, nasłonecznienia, temperatury są podobne jak ogórka siewnego. Wszystkie można uprawiać przy podporach lub bez nich. Nasiona sieje się w gruncie na przełomie maja i czerwca. Można też robić rozsadę nietypowych ogórków, ale najlepiej w jednorazowych (biodegradowalnych) doniczkach, np. torfowych lub z włókna kokosowego. Ogórek meksykański wschodzi nieco dłużej niż inne odmiany, ale za  to owocuje aż do przymrozków. Najłatwiejszy w uprawie jest ogórek kiwano, lecz jego wada to trudne obieranie ze skórki, gdyż ma duże kolce.

Do ich zasilania można używać tych samych preparatów jak do ogórków tradycyjnych. Odpowiednie są np. Nawóz ekologiczny do warzyw, Nawóz ekologiczny do pomidorów i ogórków oraz Biohumus Max Warzywa i Owoce (płynne), a także Nawóz ekologiczny do warzyw, Nawóz Zadbany Ogród do pomidorów i ogórków plus mączka bazaltowa oraz Nawóz ekologiczny do pomidorów i ogórków (granulowane).

Na pewno warto uprawiać nietypowe ogórki, by poznawać nowe smaki. Poza tym takie odmiany są ciekawą dekoracją ogrodu lub balkonu (w pojemnikach świetnie rośnie np. ogórek meksykański). Owoce ogórka kiwano miesiącami nie psują się w ogrzewanych pomieszczeniach. Dlatego nadają się również na dekoracje wnętrz. Z reguły najsmaczniejsze są młode owoce ogórków, zanim dojrzeją. Wyjątkiem jest ogórek meksykański, który ma dobry smak (choć nie taki sam) w każdej fazie dojrzewania.

Przeczytaj także: W jaki sposób uprawiać i pielęgnować ogórki, Uprawa ogórków w szklarni i pod folią, Sztuka nawożenia ogórków – poradnik dla początkujących

? Nietypowe odmiany ogórków bywają określane jako ozdobne. Jednak owoce wszystkich nadają się do jedzenia. W wielu krajach są popularniejsze niż ogórki siewne z zielonymi owocami. Warto wiedzieć, że ogórki uprawiane są co najmniej od 5000 lat. Znano je m.in. w starożytnym Egipcie.

Jakie są nietypowe odmiany ogórków?

1. Ogórki białe

Wyróżniają się białym kolorem owoców, znacznie rzadszym wśród ogórków niż zielony. Dlatego białe odmiany zwracają uwagę niepospolitym wyglądem zarówno na talerzach, jak w ogrodzie. Rosną plonują i smakują tak jak odmiany o zielonych owocach. Podobna jest też grubość ich skórki. Nie różnią się też odpornością na mróz, choroby, szkodniki.

Białe ogórki pojawiły się w uprawie ponad 100 lat temu. Jednak dopiero w XXI wieku stały się bardziej popularne. W Polsce najczęściej spotykana jest stara, amerykańska odmiana White Wonder, która została wyhodowana w XIX wieku. Plonuje obficie, owoce są duże (do 20 cm), ale mają tendencję do gorzknienia. Z tego powodu najlepiej zbierać młode, niewyrośnięte owoce, zanim pojawi się goryczka w ich smaku.

Tendencji do gorzknienia nie ma np. White Delicacy, odmiana o wyjątkowo dużych owocach (do 30 cm długości). Inne cenione odmiany białych ogórków to m.in. Bianco Lungo, Boothby's Blonde, Collier, Edmonson, Miniature White, Snow White, White Angel. Wszystkie atrakcyjnie wyglądają na grządkach.

Nietypowe odmiany ogórków
  • Kolor i wielkość owoców: skórka biała, gładka, karbowana lub z małymi kolcami, miąższ białozielony; długość 5-30 cm (w zależności od odmiany)
  • Smak owoców: podobny do ogórków tradycyjnych
  • Zastosowanie: sałatki, na kanapki, przetwory, dekoracja dań i ogrodu
  • Zbiór: lipiec - sierpień
  • Wielkość roślin: pędy do 2 m długości (mogą się wspinać, jeśli zapewni się podpory)

2. Ogórki kiwano

Znane są także jako ogórki afrykańskie oraz ogórki kolczaste. Cechą charakterystyczną ogórków kiwano są duże, ostre kolce na owocach. Trzeba uważać podczas obierania skórki, aby się nimi nie skaleczyć! Ogórki kiwano, w porównaniu do tradycyjnych, mają mniejsze wymagania, także pod względem temperatury, i większą odporność. Szybciej także rosną. Nadają się do uprawy w gruncie, pod osłonami oraz w donicach. Plon jest duży – owoce ważą nawet po 30 dag i jest ich wiele. Jednak najlepsze w smaku są ogórki młode, niewyrośnięte, dlatego nie należy zwlekać z ich zrywaniem.

Ogórki kiwano mają atrakcyjny wygląd: owoce o niepospolitym wyglądzie oraz duże, ciemnozielone liście. Warto je uprawiać jako jednoroczne, ozdobne pnącza o jadalnych owocach. Wyjątkową cechą ogórków kiwano jest ich odporność na przechowywanie. Owoce można trzymać – jako dekorację - w ogrzewanych pomieszczeniach aż do siewu w następnym roku. Zachowują ładny wygląd i jędrność, nie psują się, ale tracą smak.

Nietypowe odmiany ogórków
  • Kolor i wielkość owoców: niedojrzałe owoce są pstre (kremowo-zielone), po dojrzeniu zmieniają barwę na pomarańczową; skórka gładka, z dużymi kolcami; długość do 15 cm
  • Smak owoców: podobny do ogórków tradycyjnych, ale w miąższu jest bardzo dużo nasion
  • Zastosowanie: sałatki, dekoracja ogrodu oraz wnętrz
  • Zbiór: lipiec - wrzesień
  • Wielkość roślin: pędy do 3 m długości (mogą się wspinać, jeśli zapewni się podpory)

3. Ogórki meksykańskie

Często nazywane są również miniarbuzami, gdyż ich owoce przypinają kształtem i kolorystyką malutkie, owalne arbuzy. Ogórki meksykańskie najlepiej uprawiać przy podporach – to dekoracyjne, jednoroczne pnącze. Pędy są cienkie, wiotkie, obsypane drobnymi kwiatami w żółtym kolorze.

Ogórki meksykańskie, np. odmiana Mateo, zawiązują mnóstwo owoców, ale małych. Zjada się je razem ze skórką. Gdy są niedojrzałe, mają smak kwaskowaty. Po dojrzeniu opadają na ziemię – stają się wtedy bardziej miękkie, z nutą melona. W odróżnieniu od innych odmian, dojrzałe lub nawet przejrzałe ogórki meksykańskie też są smaczne, np. w daniach na ciepło.

Wschodzą dłużej niż inne ogórki (zwykle około 14 dni). Aby nasiona wzeszły, potrzebują temperatury co najmniej 20°C. Potem ogórki meksykańskie dobrze znoszą kaprysy pogody, w tym chłodniejsze okresy. Nie jest konieczne uprawianie ich w szklarni. Dobrze rosną także w gruncie oraz donicach. Wystarczy zapewnić im nasłonecznione, zaciszne stanowisko. Plonują nawet do pierwszych przymrozków. Dłużej niż ogórki tradycyjne!

Nietypowe odmiany ogórków
  • Kolor i wielkość owoców: pstre (w odcieniach zieleni); około 2 cm długości
  • Smak owoców: niedojrzałe są delikatnie kwaskowate, przypominają w smaku tradycyjne ogórki, zaś dojrzałe kojarzą się z melonami
  • Zastosowanie: przekąski, sałatki, dania na ciepło, dekoracja potraw, pnącze ozdobne
  • Zbiór: sierpień - październik
  • Wielkość roślin: pędy do 4 m długości (mogą się wspinać, jeśli zapewni się podpory)

4. Ogórki melonowe

Od wieków cieszą się dużą popularnością zwłaszcza w krajach Azji, Afryki, południowej Europy. W krajach Bliskiego Wschodu często są spożywane w postaci kiszonej. Ogórki melonowe, znane też m.in. jako ogórki ormiańskie, mają owoce podobne w smaku do odmian tradycyjnych, ale z nutą melonów i bez tendencji do gorzknienia. Ich miąższ jest też bardziej zwięzły, zawierający mniej wody.

Cenione są np. odmiany Armenian Yard Long, Carosello Barese oraz Fegouz. Preferują, tak jak inne ogórki, stanowiska słoneczne, zaciszne, ciepłe. Ogórki melonowe można uprawiać przy podporach, nawet jako ozdobne, jednoroczne pnącze. Zwracają wtedy uwagę mocno karbowanymi, jasnozielonymi owocami. Mogą one osiągać do 100 cm długości (w zależności od odmiany), ale najsmaczniejsze są młode ogórki melonowe.

Nietypowe odmiany ogórków
  • Kolor i wielkość owoców: jasnozielone; skórka karbowana, lekko omszona (zwłaszcza na młodych owocach); długość do 100 cm
  • Smak owoców: podobny do ogórków tradycyjnych, z nutą melonów
  • Zastosowanie: sałatki, w tym mizeria, na kanapki, dania na ciepło, przetwory
  • Zbiór: lipiec - sierpień
  • Wielkość roślin: pędy do 2 m długości (mogą się wspinać, jeśli zapewni się podpory)

5. Ogórki okrągłe

Niektóre odmiany ogórków mają owoce kuliste, wielkości piłek do tenisa, cytryn czy jabłek. To m.in. odmiany Cristal Apple, Lemon, True Lemon. Rzadsze są ogórki w kształcie jajek, np. Dragon`s Egg. Ich waga jest zwykle mniejsza niż owoców tradycyjnych odmian. Cenione są za atrakcyjny wygląd – owoce zwracają uwagę nietypowymi kształtami i kolorystyką. Najpierw są białe lub kremowe, a po dojrzeniu często zmieniają barwę na żółtą, np. popularna, bardzo stara odmiana Lemon. Najsmaczniejsze są owoce młode, zanim zżółkną.

Wymagania odmian z kulistymi owocami są takie same jak tradycyjnych ogórków. Warto je sadzić jako warzywa ozdobne, np. na podwyższonych grządkach. Młode okrągłe ogórki atrakcyjnie wyglądają także w przetworach. Nadają się do przygotowywania delikatesowych przystawek, którymi można zaskoczyć gości.

Nietypowe odmiany ogórków
  • Kolor i wielkość owoców: białe i kremowe, a po dojrzeniu często żółte; okrągłe lub owalne (rozmiarem przypominają np. jabłka, cytryny, jajka, piłki tenisowe)
  • Smak owoców: podobny do ogórków tradycyjnych
  • Zastosowanie: sałatki, przetwory, dekoracja ogrodu i balkonu
  • Zbiór: lipiec - sierpień
  • Wielkość roślin: pędy do 2 m długości (mogą się wspinać, jeśli zapewni się podpory)

Zapisz się do newslettera i pobierz bezpłatne poradniki!