Z artykułu dowiesz się:
1. Dlaczego warto uprawiać arbuzy?
Arbuz zwyczajny (Citrullus lanatus), znany jest także jako kawon. To warzywo z rodziny dyniowatych, spokrewnione z takimi roślinami jak dynia zwykła i ogórek. Pochodzi z Afryki jest uprawiane od wieków. W dawnej Polsce miąższ jego owoców traktowano jako orzeźwiający smakołyk podczas upałów. Robiono z niego np. lody, sorbety, kompoty, przetwory. Obecnie arbuz jest również częstym składnikiem sałatek owocowych oraz koktajli.
W owocach arbuza jest dużo wody. Zawierają też m.in. potas, magnez, żelazo, wapń, witaminy A i C, węglowodany. Działają moczopędnie i poprawiają apetyt. Miąższ ma działanie tonizujące, ściągające oraz przeciwzmarszczkowe na skórę; nadaje się na domowe maseczki.
W sklepach i na targowiskach zwykle sprzedawane są arbuzy sprowadzane z innych krajów. Warto jednak wiedzieć, że owoce pochodzące z własnej uprawy mają wyjątkowy, słodki smak i aromat. Własnoręcznie wyhodowane arbuzy to gwarancja świeżości, a także kontroli, jak były nawożone oraz chronione przed szkodnikami i chorobami. To warzywo nadaje się do uprawy ekologicznej, np. z przeznaczeniem dla dzieci, osób starszych czy rekonwalescentów.
Jest wiele odmian, które dobrze plonują w polskim klimacie! Najpopularniejsze są arbuzy z miąższem czerwonym. We własnym ogrodzie uprawiać można również odmiany żółte oraz pomarańczowe, których owoce bardzo rzadko są do kupienia w sklepach. Wyglądają atrakcyjnie na talerzach i smakują równie dobrze jak czerwone.
Arbuz jest rośliną płożącą. Zwykle dorasta do 2-3 m długości, ale zdarzają się egzemplarze osiągające nawet 5 m. Jeśli napotka podporę, np. ogrodzenie, wspina się wykorzystując czepne wąsy. Liście tego warzywa są głęboko powycinane, najczęściej zielone, rzadziej – pstre.
Przeczytaj także: Uprawa warzyw na podwyższeniach - poradnik

2. Kiedy siać arbuzy?
Arbuz ma długi okres wegetacji. Zwykle mija – jeśli pogoda jest ciepła i słoneczna - co najmniej 60 dni od siewu, zanim pojawiają się pierwsze kwiaty. Kolejne 45-50 dni są potrzebne, aby owoce dojrzały. Dlatego w polskim klimacie najlepiej uprawiać to warzywo z rozsady, zarówno w gruncie, jak i pod osłonami, podobnie jak np. pomidory. Dzięki temu wydłużony zostanie jego sezon wegetacyjny. Jeśli posieje się arbuzy zbyt późno, często rosną bujnie, kwitną, ale owoce rzadko dojrzewają.
Arbuza na rozsadę należy siać na przedwiośniu. Dobry termin to przełom lutego oraz marca. Nasiona sieje się po jednym lub dwa (więcej, jeżeli nasion jest dużo, ale jeżeli wzejdą oba, słabszą siewkę należy usunąć). Nasiona trzeba siać do osobnych doniczek plastikowych (o średnicy 12-14 cm), które napełnia się ziemią ogrodniczą. Odpowiednie są np. Gotowe podłoże do pomidorów i warzyw oraz Gotowe podłoże do ziół i warzyw Natural+ wymieszane z Perlitem.
Jeśli w ogrodzie jest ciepła szklarnia, można siać arbuzy także w miejscach docelowych – nawet do kwietnia. Należy wtedy wybierać odmiany o mniejszych owocach, które szybciej dojrzewają. Wschodzenie nasion warto przyśpieszyć poprzez moczenie ich w wodzie przed siewem. Dzięki temu zyskuje się 2-3 tygodnie więcej czasu w uprawie arbuzów.
Głębokość siewu to 2-3 cm. Wschodzącym arbuzów trzeba zapewnić jak najwięcej światła słonecznego oraz ciepło. Optymalna temperatura podłoża to 20-22°C. Arbuzy wschodzą słabo lub wcale, jeśli w pomieszczeniu jest chłodno.
Przeczytaj także: Co siejemy w lutym? Wysiew warzyw i kwiatów w lutym
? W XIX wieku zagony z arbuzami nazywano basztanami. Na targach najbardziej cenione były odmiany o dużych owocach, z różowym miąższem.
Odmiany arbuzów do uprawy w polskim klimacie
- Amaltea - miąższ czerwony; owoce średniej wielkości (do 6 kg); odmiana bezpestkowa (obok należy posiać inną odmianę z nasionami); dobrze się przechowuje.
- Bingo – miąższ czerwony; owoce duże (do 12 kg); odmiana bardzo plenna.
- Janosik - miąższ żółty; owoce średniej wielkości (do około 5 kg); dobrze toleruje chłód.
- Mini Love - miąższ czerwony; owoce małe (do 2 kg); zawiązuje niewiele nasion.
- Moro - miąższ czerwony; owoce średniej wielkości (do 6 kg); wyróżnia się odpornością na mączniaka prawdziwego i rzekomego.
- Orangeglo - miąższ pomarańczowy; owoce średniej wielkości (do 7 kg); toleruje chłód.
- Rosario - miąższ czerwony; owoce średniej wielkości (do 4 kg); odmiana zawiązująca owoce nawet w niższej temperaturze.
- Tigrimini - miąższ czerwony; owoce małe (do 2 kg); zawiązuje niewiele nasion.
- Złoto Wolicy - miąższ czerwony (skórka żółta); owoce średniej wielkości (do około 5 kg); dobrze znosi chłód.
3. Kiedy sadzić w gruncie rozsadę arbuzów?
Rozsada arbuzów w pierwszych tygodniach rośnie wolno. Wzrost młodych roślin przyśpiesza w drugiej połowie kwietnia. W maju mają po 4-5 liści, a ich liczne korzenie wypełniają doniczkę. Zdarza się nawet, że pojawiają się pierwsze męskie kwiaty (żeńskie, z których zawiązują się owoce, są później).
Przed posadzeniem w gruncie, rozsadę arbuzów trzeba zahartować przez około 10 dni. Polega to na wynoszeniu jej na zewnątrz, jeżeli pogoda jest ciepła i przenoszeniu do ogrzewanych pomieszczeń, jeśli jest chłodno. Zahartowaną rozsadę arbuzów sadzi się po 15 maja, gdy minie największe ryzyko wystąpienia przymrozków. Arbuzy niszczy każdy mróz!
Podczas sadzenia rozsady należy zwracać uwagę, by nie uszkodzić bryły korzeniowej. Trzeba ją delikatnie wyjąć z doniczki, a następnie umieścić w przygotowanym dołku. Arbuzy z uszkodzonymi korzeniami źle znoszą przesadzanie.
Przeczytaj także: Czy warto uprawiać rośliny z rozsady

4. Jaka ziemia jest najlepsza do uprawy arbuzów?
Arbuzy najlepiej rosną w pierwszym roku po nawożeniu obornikiem. Stanowisko pod to warzywo wzbogaca się tym nawozem jesienią (świeżym lub granulowanym) albo wiosną (granulowanym). Polecane są Obornik koński granulowany oraz Obornik bydlęcy granulowany. Użyć też można kompostu albo nawozu na bazie masy roślinnej. Odpowiedni jest np. Nawóz ekologiczny do warzyw. Gleba powinna być żyzna, z dużą ilością próchnicy, o odczynie pH 6-7. Najlepsze jest stanowisko ciepłe, osłonięte.
Przeczytaj także: Jakie pH powinna mieć ziemia pod warzywa
5. Jak nawozić arbuzy?
Podstawą nawożenia arbuzów jest zasilenie gleby przed ich siewem, najlepiej jesienią. Podczas wzrostu (przez cały sezon wegetacyjny) warto dodatkowo zastosować nawozy naturalne. Do nawożenia rozsady, zanim zostanie posadzona w gruncie, nadają się np. Biohumus Max Warzywa i Owoce oraz Nawóz ekologiczny do warzyw (nie powodują wybiegania rozsady). Tych samych nawozów można używać w sezonie do zasilania arbuzów. Dodaje się je do wody w konewce, dzięki czemu od razu można podlać rośliny.
Rozsadę zasila się 2 tygodnie po posadzeniu w gruncie. Kolejne nawożenie należy zrobić, gdy zawiązują pierwsze owoce, a jeszcze następne - co 1-2 tygodnie.
Przeczytaj także: Nawozy organiczne do warzyw – granulowane czy w płynie

6. Kiedy zbierać arbuzy?
Najsmaczniejsze są owoce arbuzów w pełni dojrzałe. Mają wtedy słodki, aromatyczny, mocno wybarwiony miąższ. W polskim klimacie pierwsze arbuzy dojrzewają na przełomie lipca i sierpnia. Trudno poznać po wyglądzie skórki, czy owoce są już dojrzałe. Najprostszy sposób to etykietowanie zawiązków (zapisuje się datę pojawienia) – owoc dojrzewa po co najmniej 45 dniach. W owoc można też postukać. Jeśli jest dojrzały, wydaje dudniący dźwięk. Niedojrzałe owoce, mimo iż nie są słodkie, też nadają się do wykorzystania w różnych daniach, np. sałatkach, kompotach, ciastach.
Z jednej rośliny zbiera się zwykle 2-4 owoce. Największe rozmiary ma zawsze pierwszy. Kolejne są mniejsze, ale też mogą dojrzeć i mieć doskonały smak.
Przeczytaj także: Szklarnia i tunel po sezonie – jakie prace wykonać
7. Jak często podlewać arbuzy?
Arbuzom należy zapewnić lekko wilgotną ziemię, ale nadmiar wody im szkodzi. Korzenią się płytko. Jeśli pogoda jest upalna, bezdeszczowa podlewa się je 1-2 razy dziennie, w pozostałe dni – rzadziej. Krótkie przesuszenie arbuzy znoszą lepiej niż np. spokrewnione z nimi ogórki. Do podlewania należy używać wody odstanej albo deszczówki. Najlepsza jest nagrzana przez promienie słoneczne.
Jeśli gleba w ogrodzie jest sucha, warto arbuzy ściółkować, np. słomą lub matami z wełny owczej. W ten sposób ogranicza się wyparowywanie wody, co oznacza mniej częste podlewanie. Pod korzenie sadzonej rozsady można też podsypywać preparat TerraCottem Ubiversal. W jego składzie są hydrożel magazynujący i oddający wodę roślinom, nawóz startowy, mikroelementy (bor, cynk, mangan, molibden, miedź, żelazo), materiał nośnikowy pobudzający rozwój roślin oraz lawa wulkaniczna równomiernie rozprowadzająca wszystkie składniki w glebie i ją napowietrzająca.
Przeczytaj także: Jak ograniczyć podlewanie ogrodu – 10 pomysłów
8. Jakie choroby najczęściej występują na arbuzach?
Choroby arbuzów | Objawy | Zwalczanie |
Antraknoza |
Pierwsze objawy to wodniste plamki między nerwami liści, które stopniowo czernieją. Młode owoce marszczą się, mają zapadnięte fragmenty skórki i miąższu, a następnie zamierają. To choroba grzybowa, której sprzyja wilgotna, ciepła pogoda oraz podmokła gleba. |
|
Fytoftoroza i zgorzel siewek |
Wschodzące arbuzy nagle zamierają. Wyglądają, jakby brakowało im wody, mimo podlewania. Choroby odglebowe, takie jak fytoftoroza i zgorzel siewek, wywoływane są przez grzyby. Ich rozwojowi sprzyja nadmiernie wilgotne podłoże oraz brak światła. |
|
Mączniak prawdziwy |
To choroba grzybowa, której sprzyja wysoka wilgotność powietrza, słoneczna pogoda oraz duże wahania temperatury między dniem a nocą. Objawy to biały nalot na górnych powierzchniach liści przypominający mąkę. Arbuzy stopniowo zamierają. |
|
Mączniak rzekomy |
Chorobę wywołuje grzyb, którego rozwojowi sprzyja pogoda: nocą chłodna oraz wilgotna, zaś w dzień słoneczna, dość ciepła. Na liściach arbuzów pojawiają się wodniste plamy. Następnie przebarwienia żółkną i brązowieją. Na spodnich częściach liści wyrasta szary nalot. Arbuzy stopniowo zamierają. |
|
9. Jakie szkodniki najczęściej zagrażają arbuzom?
Szkodniki arbuzów |
Objawy | Zwalczanie |
Drutowce, pędraki, rolnice, turkucie (szkodniki glebowe) |
Pojedyncze arbuzy więdną na zagonie. Jeśli także rośliny wyrwie się z ziemi, prawie nie mają korzeni. W przypadku rolnic podgryzione mogą być też łodygi, a na liściach można zauważyć nieregularne dziury oraz czarne granulki (to odchody szkodników). Turkucie mogą wciągać młode sadzonki do podziemnych korytarzy. |
|
Mączliki |
Najczęściej atakują arbuzy uprawiane pod osłonami. Postacie dorosłe (przypominają z wyglądu białe muszki) oraz larwy opanowują dolne powierzchnie liści. Rośliny są klejące od rosy miodowej, którą wydalają. Po kilku tygodniach na rosie pojawia się czarny osad (to grzyby sadzakowe). |
|
Mszyce |
Młode liście i pędy są oblepione przez kolonie tych szkodników, najczęściej w czarnym kolorze. Mszyce odżywiają się sokiem roślin, co powoduje deformacje i karłowacenie arbuzów. Lepka spadź, którą wydalają, zanieczyszcza liście. Rozwijają się na niej czarne grzyby sadzakowe. |
|
Przędziorki |
Mają mikroskopijne wymiary (około 0,5 mm długości), dlatego trudno je zauważyć. Najczęściej żerują na arbuzach uprawianych w szklarniach i tunelach foliowych. Objawy to bielenie i zasychanie liści. Poza tym pędy oraz liście oplecione są delikatną pajęczynką. Zaatakowane arbuzy słabo plonują. |
|
Ślimaki |
Arbuzy młode „znikają” w nocy i podczas deszczowej pogody. W liściach starszych egzemplarzy są wygryzione nieregularne dziury. Ślimaki mogą zjadać także kwiaty oraz zawiązki owoców. |
|