Agrest

Agrest.jpg

Agrest

AGREST (Ribes uva-crispa) to gatunek krzewu z rodziny agrestowatych (Grossulariaceae) występujący w stanie dzikim w Europie, Azji i Afryce. W Polsce roślina uprawiana, dość często dziczejąca. Znanych jest wiele odmian agrestu najczęściej o owocach zielonych lub czerwonych. Owoce można spożywać na surowo lub przetworzone w postaci dżemu czy też konfitur.

Stanowisko

stanowisko icon

Agrest najlepiej się udaje na stanowisku słonecznym do półcienistego. Dobrze znosi mrozy, ale nie jest odporny na suszę. Wymaga wówczas uzupełniania niedoborów wody poprzez jego podlewanie.

Wymagania

wymagania icon

Agrest preferuje glebę bogatą w próchnicę i przepuszczalną. Do niezbędnych zabiegów pielęgnacyjnych należy regularne usuwanie złamanych, chorych, uschniętych i starszych pędów. Ten zabieg fitosanitarny przyczyni się do uzyskania bardziej wartościowych owoców. W przypadku agrestu piennego niezbędne jest przywiązanie go do podpórek. W trakcie uprawy uzupełniamy roślinom niedobory składników mineralnych w glebie stosując nawożenie organiczne lub mineralne i odchwaszczamy miejsce uprawy.

Najczęściej występujące choroby:

choroba icon

Amerykański mączniak agrestu – objawy tej choroby można zauważyć na liściach, pędach i owocach. Charakterystycznym objawem jest biały, mączysty nalot, który wraz upływem czasu staje się coraz ciemniejszy i bardziej zbity. Przy silnym porażeniu zahamowany jest wzrost pędów, a liście są zdeformowane.

Najczęściej występujące szkodniki:

szkodniki icon

Brzęczak porzeczkowy - larwy tego szkodnika początkowo wygryzają otwory w liściach, a następnie zjadają całe liście. W wyniku żerowania dużej ilości larw rośliny mogą zostać całkowicie pozbawione liści. W efekcie żerowania z rośliny mogą również opaść owoce.

Zapisz się do newslettera i pobierz bezpłatne poradniki!