Agrest

Agrest.jpg

Agrest

AGREST (Ribes uva-crispa) to gatunek krzewu z rodziny agrestowatych (Grossulariaceae) występujący w stanie dzikim w Europie, Azji i Afryce. W Polsce roślina uprawiana, dość często dziczejąca. Znanych jest wiele odmian agrestu najczęściej o owocach zielonych lub czerwonych. Owoce można spożywać na surowo lub przetworzone w postaci dżemu czy też konfitur.

Najlepsze odmiany agrestu o owocach zielonych:

- ‘Invicta’ - odmiana średniowczesna, wysokoplenna, owoce średniej wielkości, pokryte meszkiem. Mało podatna na mączniaka.

- ‘Resistenta’ - dojrzewa pod koniec pierwszej połowy lipca, plonuje obficie. Owoce małe lub średnie, bez omszenia. Bardzo smaczne, winno-słodkie. Odporna na mączniaka agrestu.

Smaczne odmiany agrestu o owocach czerwonych:

- ‘Hinnonmaki Rot’ - nieduży agrest o czerwonych owocach, bardzo smacznych, typowo deserowych. Dojrzewa w pierwszej połowie lipca. Po dojrzeniu owoce nie pękają i nie opadają. Odporny na mączniaka agrestu i wysoce mrozoodporny.

- ‘Pax’ - odmiana wczesna, wysokoplenna. Owoce duże i smaczne. Mało podatna na mączniaka. Krzewy wyróżniają się małą ilością cierni.

- ‘Kamieniar’ - odmiana wczesna, tworzy smaczne owoce średniej wielkości o delikatnej czerwonej skórce. Wykazuje całkowitą odporność na mączniaka amerykańskiego agrestu.

- ‘Niesłuchowski’ - odmiana wczesna o ciemnoczerwonych i wyjątkowo smacznych owocach. Wykazuje dobrą odporność na mączniaka amerykańskiego agrestu.

Stanowisko

stanowisko icon

Agrest najlepiej się udaje na stanowisku słonecznym do półcienistego. Dobrze znosi mrozy, ale nie jest odporny na suszę. Wymaga wówczas uzupełniania niedoborów wody poprzez jego podlewanie.

Wymagania

wymagania icon

Agrest preferuje glebę bogatą w próchnicę i przepuszczalną. Do niezbędnych zabiegów pielęgnacyjnych należy regularne usuwanie złamanych, chorych, uschniętych i starszych pędów. Ten zabieg fitosanitarny przyczyni się do uzyskania bardziej wartościowych owoców. W przypadku agrestu piennego niezbędne jest przywiązanie go do podpórek. W trakcie uprawy uzupełniamy roślinom niedobory składników mineralnych w glebie stosując nawożenie organiczne lub mineralne i odchwaszczamy miejsce uprawy.

Najczęściej występujące choroby:

choroba icon

Amerykański mączniak agrestu – objawy tej choroby można zauważyć na liściach, pędach i owocach. Charakterystycznym objawem jest biały, mączysty nalot, który wraz upływem czasu staje się coraz ciemniejszy i bardziej zbity. Przy silnym porażeniu zahamowany jest wzrost pędów, a liście są zdeformowane.

Najczęściej występujące szkodniki:

szkodniki icon

Brzęczak porzeczkowy - larwy tego szkodnika początkowo wygryzają otwory w liściach, a następnie zjadają całe liście. W wyniku żerowania dużej ilości larw rośliny mogą zostać całkowicie pozbawione liści. W efekcie żerowania z rośliny mogą również opaść owoce.

Mszyce - żerowanie powoduje zwijanie się liści oraz skręcanie całych pędów. Szkodnik wydziela duże ilości spadzi która zanieczyszcza pędy i owoce. Zwalczanie natychmiast po zauważeniu pierwszych objawów preparatami: Agricolle Spray, Emulpar 940 EC, Mospilan 20 SP, Karate Zeon 050 CS.

Przędziorek owocowiec - w czasie wegetacji na liściach tworzą się początkowo jasne plamki, które zlewają się w większe plamy. Uszkodzone liście brązowieją, zasychają i opadają. Owoce nie wyrastają i nie wybarwiają się. Słabiej zawiązują się pąki na rok następny. Wykonujemy dwa zabiegi (przed kwitnieniem i na początku czerwca) preparatami Emulpar 940 EC lub Nissorun Strong 250SC.

Zapisz się do newslettera i pobierz bezpłatne poradniki!