Jak w naturalny sposób zaprawiać nasiona?

Mączka bazaltowa jest to produkt pochodzenia naturalnego, który powstaje poprzez zmielenie skały bazaltowej. Ta z kolei tworzy się w wyniku zastygnięcia skały wulkanicznej. W swoim składzie zawiera szereg niezbędnych makro- oraz mikroelementów potrzebnych roślinom do życia. Ponadto posiada właściwości, które pozwalają na zabezpieczenie kiełkujących nasion przed chorobami grzybowymi i szkodnikami przenoszonymi na nasionach oraz występującymi w glebie.

Jak w naturalny sposób zaprawiać nasiona?

1. Jak w naturalny sposób zaprawiać nasiona?

W jakim celu zaprawia się nasiona?

Zaprawianie nasion ma na celu zabezpieczenie kiełkujących nasion przed chorobami grzybowymi i szkodnikami, które przenoszone są na nasionach oraz występują w glebie. Zaprawianie nasion zapewnia lepsze i bardziej wyrównane wschody. Młode siewki szybciej się rozwijają oraz stają się odporniejsze na groźne choroby i szkodniki, co w rezultacie daje wyższe plony dobrej jakości.

Jakie substancje chemiczne wykorzystuje się do zaprawiania nasion?

Obecnie zarejestrowane zaprawy nasienne, które zawierają tiuram, mankozeb lub karboksynę, chronią rośliny przed chorobami grzybowymi powodującymi zgorzele siewek. Najpopularniejszym środkiem do ochrony nasion i kiełkujących roślin jest Zaprawa Nasienna T 75 DS./WS.

mączka

Czy do ochrony siewek można wykorzystać naturalne produkty?

Do zaprawiania nasion, cebulek oraz korzeni przesadzanych roślin dwuletnich i wieloletnich doskonale nadaje się mączka bazaltowa. Warto także zastosować ją przy wysadzaniu rozsady warzyw czy kwiatów. Dzięki naturalnej ochronie kiełkujące nasiona chronione są przez atakiem szkodników oraz porażeniem przez choroby grzybowe.

W jaki sposób zaprawiać nasiona?

Zaprawianie niewielkiej ilości nasion najłatwiej wykonać np. w szczelnie zamkniętym słoiku. Nasiona obtacza się w mączce bazaltowej na kilka dni przed wysiewem. Tak stosowana mączka bazaltowa jest doskonałą naturalną zaprawą do nasion, chroniącą uprawy przed chorobami i szkodnikami. Stanowi też doskonały nawóz startowy dla młodych siewek.

Jak działa mączka bazaltowa na choroby?

Eliminacja patogenów z wykorzystaniem mączki bazaltowej polega na mechanicznym oblepieniu strzępek grzybni. Regularne stosowanie preparatu ma znaczący wpływ na ograniczenie występowania chorób również poprzez uniemożliwienie rozsiewania się zarodników grzybów. W rezultacie prowadzi to do braku zakażeń i rozprzestrzeniania się choroby.

bazalt

W jaki sposób działa mączka bazaltowa na szkodniki?

Eliminacja szkodników z wykorzystaniem mączki bazaltowej polega na zaczopowywaniu przez pył kanalików powietrznych na powierzchni skóry owadów i sprawia, że się duszą. Ponadto maleńkie kryształki mączki osiadają miedzy poszczególnymi segmentami ciała i ocierają skórę tak silnie i boleśnie że owady giną z głodu. W przypadku nasion wolnych od szkodników zapobiegną ich wystąpieniu przynajmniej przez cały okres wschodów.

Zapisz się do newslettera i pobierz bezpłatne poradniki!