Trętwian (szpinak nowozelandzki)

Szpinak+nowozelandzki.png

Trętwian (szpinak nowozelandzki)

TRĘTWIAN (Tetragonia expansa) występujący także pod nazwą szpinak nowozelandzki czy szpinak letni spopularyzowali około 200 lat temu angielscy marynarze. Brali go ze sobą w dalekie podróże, by chronił ich przed szkorbutem. W Polsce uprawiany jest co najmniej od XIX w. W odróżnieniu od szpinaku warzywnego lubi ciepło oraz plonuje latem. Bardzo dobrze się krzewi. Jego długie pędy ścielą się po ziemi.
Jadalne są liście oraz najmłodsze pędy. W smaku szpinak nowozelandzki jest podobny do warzywnego. Jego liście są jednak bardziej mięsiste i chrupkie. Zastosowanie kulinarne także jest podobne. Szpinak nowozelandzki można jeść na surowo, np. w sałatkach czy na kanapkach. Nadaje się także do dań duszonych, gotowanych na parze czy pieczonych. Jego zaletą jest plonowanie latem, gdy dla szpinaku warzywnego jest za ciepło. Szpinak nowozelandzki bardzo dobrze znosi upały.

Stanowisko

stanowisko icon

To warzywo niewymagające. Trzeba tylko pamiętać, że nasiona, aby wzejść, muszą mieć ciepło. Dlatego w gruncie sieje się go na przełomie maja i czerwca. Jeśli koniec wiosny jest chłodny, wschodzi bardzo długo (nawet 3-4 tygodnie). Dlatego szpinak nowozelandzki można też uprawiać z rozsady. Nasiona sieje się wtedy w marcu lub kwietniu, najlepiej w ogrzewanej szklarni. Od momentu ukazania się pierwszych listków szpinak nowozelandzki rośnie bardzo szybko. W ciągu 2-3 miesięcy jego płożące pędy mogą osiągnąć długość nawet 100 cm. Systematyczne ścinanie liści i młodych pędów sprawia, że szpinak nowozelandzki mocniej się krzewi.

Wymagania

wymagania icon

Szpinak nowozelandzki preferuje ziemię żyzną, najlepiej z dodatkiem kompostu. Gdy świeżego kompostu brak, można wierzchnią warstwę ziemi wymieszać np. z nawozem Humus. Bardzo dobrze szpinak nowozelandzki rośnie w donicach. Podłoże powinno być żyzne, jak np. Ziemia do pomidorów i warzyw. To zbilansowana mieszanka torfu wysokiego, torfu niskiego, węgla brunatnego, kompostowanej kory oraz biohumusu.
Jeśli szpinak nowozelandzki zostanie posiany w żyznej ziemi, nawożenie nie jest konieczne. Zasilanie bywa potrzebne, jeśli ziemia była mało urodzajna albo gdy szpinak rośnie w donicy.

Najczęściej występujące choroby:

choroba icon

Mączniak rzekomy - charakteryzuję się występowaniem dużych, żółtych plam pojawiających się na górnej stronie liści, które zaczynają stopniowo zamierać oraz gnić. Na spodniej stronie liścia widnieje szaro-fioletowy nalot. Grzyb z łatwością rozprzestrzenia się przenoszony przez wiatr.

Alternarioza - głównymi objawami są różnego rodzaju plamy na liściach.

Najczęściej występujące szkodniki:

szkodniki icon

Mszyce - są jednymi z najgroźniejszych szkodników w uprawie warzyw. Często są niewidoczne gdyż żerują na pędach pod liśćmi. W przypadku mszycy zielonej kolor dodatkowo utrudnia ich identyfikację. Wysysają soki przez co powodują osłabienie roślin. Zwalczanie środkiem Mospilan 20SP lub preparatami pochodzenia naturalnego, np. Emulpar Spray.

Powiązane problemy Powiązane rośliny  
chwasty, alternarioza, mszyce sałata, szparag, rzeżucha, szpinak, portulaka warzywna  

Zapisz się do newslettera i pobierz bezpłatne poradniki!