Wyszukiwarka
Produkty:
Problemy:
Uprawy:
reset
Śliwa

Śliwa

Śliwa domowa (Prunus domestica) to drzewo z rodziny różowatych (Rosaceae) powstałe ze skrzyżowania dwóch gatunków występujących w stanie dzikim czyli śliwy ałyczy oraz śliwy tarniny. Te nie duże drzewa (do 8 - 10 metrów wysokości) sadzone są ze względu na bardzo smaczne i odżywcze owoce (jadalny mięsisty pestkowiec o zróżnicowanym kształcie, barwie i wielkości). Owoce śliw były już podawane na stołach patrycjuszy rzymskich. Zawierają kwasy organiczne, pektyny, witaminy B, E, K oraz mikroelementy jak żelazo, mangan, kobalt i inne. Najczęściej owoce są przerabiane na susz, śliwowicę, dżemy, powidła oraz kompoty. Bardzo często śliwy są spożywane w stanie świeżym, bezpośrednio z drzewa. Bardzo ładnym elementem śliw sadzonych w ogrodzie są kwiaty (ich intensywność i biała barwa w okresie kwitnienia) oraz liście o bardzo zmiennej kolorystyce i kształcie (okrągłe, eliptyczne lub jajowate, o brzegach karbowanych lub piłkowanych). Jesienią dojrzewające śliwki (w kolorze fioletowym, żółtym, czerwonym) na drzewach są przepięknym elementem naszych owocowych i ozdobnych ogrodów.

STANOWISKO:

Śliwy do wytworzenia dużej ilości smacznych śliwek o dobrej jakości spożywczej potrzebują szczególnie dużo słońca. Miejsce gdzie będziemy sadzili nasze śliwy powinno być bardzo dobrze nasłonecznione. Jeżeli młode nasadzenia rosną przy innych starych drzewach w ogrodzie należy zrobić wszystko aby dostępność promieni słonecznych nie była niczym skrępowana. Oprócz stopnia nasłonecznienia w stanowisku, musimy brać pod uwagę strukturę gleby, która powinna być przewiewna oraz przepuszczalna. Ponieważ śliwy mają bardzo duży zasięg systemu korzeniowego oraz bardzo dobrze rozwinięte korzenie włośnikowe nie należy sadzić drzew na terenach podmokłych, gliniastych gdzie możemy spodziewać się zastoisk wody. W takich przypadkach kiedy gleba jest nieprzepuszczalna dla wody oraz powietrza należy najpierw teren pod uprawę zmeliorować czyli poprawić stosunki wodno - powietrzne w profilu glebowym. Woda gruntowa powinna być na stałym poziomie aby głęboko korzeniące się korzenie śliw nie ulegały porażeniu przez grzyby saprofityczne w wyniku postępujących procesów gnilnych.

WYMAGANIA:

Przy wyborze stanowiska pamiętamy o miejscu nasłonecznionym. Ma to też istotne przełożenie na małą wytrzymałość śliw na niskie temperatury panujące zimą. Dlatego rośliny te wymagają łagodniejszego klimatu oraz miejsc osłoniętych i położonych wyżej niż sąsiednie otoczenie. Wymagania co do żyzności gleb (gleby pyłowe, piaszczysto – gliniaste) i intensywności nawożenia mineralnego należy podzielić wymagania ze względu na użyte podkładki do szczepienia. Śliwy szczepione na siewkach Węgierki wymagają żyźniejszej gleby i intensywniejszego nawożenia niż odmiany szczepione na siewkach śliwy ałyczy. Śliwka źle rośnie na suchych glebach piaszczystych i ubogich w składniki pokarmowe. Lubi gleby wapienne. Śliwy szczególnie w okresie kwitnienia oraz zawiązywania owoców potrzebują duże ilości wody. Wtedy to powinniśmy dość intensywnie podlewać nasze drzewa pamiętając o nawożeniu mineralnym. Glebę pod drzewami utrzymujemy w czarnym ugorze likwidując konkurencyjne chwasty.

NAJCZĘŚCIEJ WYSTĘPUJĄCE CHOROBY:

TORBIEL ŚLIWEK
BRUNATRNA ZGNILIZNA DRZEW PESTKOWYCH
RAK BAKTERYJNY 

NAJCZĘŚCIEJ WYSTĘPUJĄCE SZKODNIKI:

MSZYCE 

PRZĘDZIORKI 

OWOCÓWKA ŚLIWKÓWECZKA 

Powiązane produkty