Pomidor

Pomidor

POMIDOR (Lycopersicon Mill.) - roślina z rodziny psiankowatych, zaliczana do warzyw choć częścią jadalną jest tak naprawdę owoc, a dokładniej jagoda. Pochodzi z Ameryki południowej. Pomimo dużych wymagań cieplnych w naszym klimacie z powodzeniem uprawiana również w gruncie. Pomidory są bogatym źródłem witamin C, z grupy B, A, PP i pierwiastków- potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo. Z uwagi na dużą zawartość wody pomidory mają niską wartość kaloryczną. Zawierają również ważny składnik likopen- przeciwutleniacz, zapobiegający rozwojowi chorób nowotworowych. O popularności tego warzywa świadczy mnogość odmian charakteryzujących się różnorodnością wielkości, kształtów, barwy owoców oraz przeznaczenia kulinarnego.

Stanowisko

Pomidor jest rośliną ciepłolubną o długim okresie wegetacji do 3-4 miesięcy. W Polsce uprawia się je od maja do października. Nasiona kiełkują dopiero w temp. +15° C. Najlepiej udaje się z rozsady przesadzanej do gruntu lub pod osłonę, gdy minie niebezpieczeństwo przymrozków (do produkcji rozsady po zmieszaniu z piaskiem nadają się, Pomidor jest wrażliwy na wahania temperatury skutkujące zahamowaniem wzrostu oraz zrzucaniem kwiatów. Pomidor nie ma dużych wymagań glebowych jednak najlepiej udaje się na glebach żyznych, przewiewnych. Na takim podłożu pomidory dojrzewają szybciej a rośliny są zdrowsze. Wymagania pokarmowe są bardzo duże, stosując nawozy w trakcie okresu wegetacyjnego mamy pewność, że rośliny będą dobrze odżywione. Największe wymagania pokarmowe pomidor ma w lipcu i sierpniu. Azot jest głównym pierwiastkiem odpowiedzialnym za wzrost rośliny, fosfor odpowiedzialny jest za wzrost korzeni oraz wykształcenie kwiatów co ma dalsze znaczenie przy plonowaniu, potas reguluje gospodarkę wodną. Oprócz podstawowych składników N, P, K niezbędnych do wzrostu każdej rośliny, pomidory są wrażliwe na braki mikroskładników. Pomidory doskonale rosną w pierwszym roku po zastosowaniu obornika lub kompostu w celu przyśpieszenia kompostowania masy zielonej zebranej z ogrodu zastosuj Komposter. Pomidor toleruje lekkie zakwaszenie gleby. Optymalny odczyn podłoża to pH 5,5-7,5. Niedobór wapnia ma wpływ na pobieranie soli mineralnych oraz owocowanie może wystąpić sucha zgnilizna owoców. Do zbioru nadają się tylko dojrzałe owoce. Owoce zielone zawierają trującą solaninę. Zbiory możliwe są do pierwszych przymrozków. Istotne dla prawidłowego wzrostu oraz plonowania są zabiegi takie jak palikowanie i podwiązywanie roślin, usuwanie pędów wyrastających z kątów liściowych. W czasie wegetacji musimy zwracać uwagę szczególnie na choroby grzybowe a w szczególności zaraza ziemniaka i alternariozę oraz szkodniki owadzie jak mączlik szklarniowy i mszyce. Najskuteczniejsze preparaty grzybobójcze zalecane do uprawy pomidora to: MIEDZIAN® 50 WP, RIDOMIL GOLD MZ® 67,8 WG, TOPSIN® M 500 S.C., ACROBAT® MZ 69 WG, AMISTAR OPTI® 480 S.C., POLYRAM® 70 WG, SIGNUM® 33 WG, czy biopreparat POLYVERSUM® WP. Przy dużej szkodliwości występujących owadów stosujemy następujące preparaty owadobójcze: KARATE ZEON® 050 CS,  SPINTOR* 240 S.C., AGRICOLLE KONCENTRAT.

Najczęściej występujące choroby:

Alternarioza pomidora Choroby zgorzelowe Szara pleśń Zaraza ziemniaka Zgnilizna twardzikowa Zgorzel podstawy łodygi pomidora

Najczęściej występujące szkodniki:

Drutowce Mączlik szklarniowy Miniarki Mszyca brzoskwiniowo - ziemniaczana Mszyce Pchełka Pędraki Przędziorek chmielowiec Rolnice Stonka ziemniaczana

Dołącz do newslettera...

a podzielimy się z Tobą sekretami skutecznej pielęgnacji roślin. Dzięki nim z łatwością stworzysz piękny ogród i zadbasz o zdrowie swoich kwiatów!
Porady, ciekawostki, nowości.