Orzech włoski

Orzech+w%C5%82oski.jpg

Orzech włoski

ORZECH WŁOSKI (Juglans regia) to drzewo liściaste z rodziny orzechowatych (Juglandaceae). W stanie dzikim występuje na Bałkanach, w południowo-wschodniej Europie, południowo-zachodniej, środkowej i wschodniej Azji, w Himalajach, w północnej Mjanmie i południowo-zachodnich Chinach. W Polsce pospolicie uprawiany i często dziczejący, w niektórych rejonach kraju zadomowiony. Owocem jest orzech zawierający duże ilości soli mineralnych oraz witamin (z grupy witamin E oraz B) a także zdrowe tłuszcze, białka i węglowodany. Roślina zaczyna owocowanie między 12 a 15 rokiem życia i trwa ten powtarzalny proces ponad 500 lat.

Stanowisko

stanowisko icon

Orzech włoski jest typowym gatunkiem światłolubnym wymagającym stanowisk przewiewnych oraz bardzo dobrze naświetlonych i ciepłych. Szczególnie est wrażliwy na przymrozki majowe, które niszczą kwiaty i ograniczają znacznie plonowanie owoców.

Wymagania

wymagania icon

Orzech włoski wymaga gleb żyznych, ciepłych oraz głębokich ze względu na głęboko korzeniący się system korzeniowy. Aby uniknąć zastoisk wody gleba powinna być przepuszczalna a odczyn gleby zbliżony do obojętnego. Przez cały sezon wegetacyjny roślina wymaga systematycznego nawożenia. Co do zapotrzebowania w wodę orzech jest wymagający szczególnie w okresie zawiązywania i wzrostu owoców. Podczas pielęgnacji drzew wymagane są tylko cięcia sanitarne. Usuwamy pędy oraz konary nadłamane i usychające.

Najczęściej występujące choroby:

choroba icon

Antraknoza orzecha włoskiego – to najgroźniejsza choroba grzybowa orzecha włoskiego. Jej źródłem mogą być m.in. stare liście. Infekcja rośliny najczęściej następuje wilgotnej pogody. Objawy choroby są widoczne zarówno na liściach, pędach, jak i owocach. Na liściach (między nerwami) pojawiają się duże żółte plamy, które z czasem brunatnieją. Zainfekowany liść ostatecznie usycha. Na spodniej stronie blaszki liściowej można zobaczyć czarne zarodniki grzyba. Podobne objawy występują na owocach. Natomiast porażone pędy zamierają.

Najczęściej występujące szkodniki:

szkodniki icon

Pilśniowiec orzechowy – to roztocz, który wysysa sok z liści (podobnie jak mszyce). Zimuje w pąkach. Objawy zaatakowania przez szpeciela są podobne jak obawy żerowania mszyc: zwijanie, żółknięcie i opadanie liści.

Powiązane problemy Powiązane rośliny  
drążące pędy, spieszek szklarniowy, podskórnik gruszowy sumak octowiec  

Zapisz się do newslettera i pobierz bezpłatne poradniki!