Brzoskwinia

brzoskwinia

Brzoskwinia

BRZOSKWINIA (Prunus persica) to drzewo owocowe, sprowadzone do Europy z Chin o bardzo smacznych i aromatycznych owocach. Rośliny te posiadają liście lancetowate o błyszczącej zielonej delikatnej poświacie. Kwiaty pojawiają się przed wytworzeniem liści i są koloru białego, różowego lub czerwonego. Owoce to duże, soczyste pestkowce o zmiennej kolorystyce zmieniającej się wraz z ze wzrostem oraz dojrzewaniem od koloru zielonego do brązowo czerwonego. Cały pestkowiec pokryty jest delikatnym meszkiem. Najsmaczniejsze owoce dorastają do wielkości dużego jabłka i pochodzą z terenów o klimacie ciepłym. Owoce są szczególnie bogate w witaminy ( A, C, PP, B1, B2 ). Oprócz tego zawierają dość duże ilości wapnia, żelaza i magnezu.

Stanowisko

stanowisko icon

Brzoskwinie są bardzo wrażliwe na niskie temperatury, a w szczególności na wiosenne przymrozki. Drzewa wysadzamy w miejscach osłoniętych tam gdzie jest cieplej i nie ma tak dużych różnic temperatury dnia do nocy. Nie należy także wysadzać brzoskwiń w zagłębieniach terenu gdzie powstają tzw. zastoiska mrozowe. Miejsca nasadzeń powinny być osłonięte od wiatru jednak należy pamiętać, iż drzewo to nie znosi zacienienia.

Wymagania

wymagania icon

Jest to roślina o dużych wymaganiach glebowych oraz klimatycznych. Brzoskwinia bardzo dobrze rośnie i owocuje na glebach ciepłych, żyznych i próchnicznych, bogatych w składniki mineralne. Do nawożenia możemy wykorzystać także nawożenie naturalne obornikiem lub kompostem. Ważnym zabiegiem pielęgnacyjnym jest odpowiednie cięcie. Powinno być wykonane w taki sposób, aby wszystkie konary i pędy były jak najlepiej doświetlone.

Najczęściej występujące choroby:

choroba icon

Kędzierzawość liści brzoskwini - objawy choroby widoczne są przede wszystkim na liściach, rzadziej na kwiatach i owocach. Są bardzo charakterystyczne i trudne do pomylenia z innymi chorobami brzoskwini. Liście są silnie zdeformowane, zgrubiałe i kruche. Przybierają początkowo żółte, później karminowe i wreszcie brunatne zabarwienie. Przy silnym porażeniu przez chorobę pod koniec czerwca większość liści opada. Drzewa wypuszczają nowe liście co przyczynia się do ich silnego osłabienia i skutkuje mniejszą mrozoodpornością oraz gorszym kwitnieniem w kolejnym roku.

Najczęściej występujące szkodniki:

szkodniki icon

Mszyca brzoskwiniowa - liście skręcają się i żółkną a następnie zasychają. Porażone pędy rosną wolniej lub przestają rosnąć, są bardziej wrażliwe na mróz i często całkowicie zamierają.

Skośnik brzoskwiniaczek - zaatakowane wiosną młode pędy oraz liście zasychają i zamierają. Zostają także uszkodzone owoce przez szkodnika żerującego pod skórką.

Zapisz się do newslettera i pobierz bezpłatne poradniki!